MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Brokuły na talerzu

(zka)
Zielone rózyczki nie są kaloryczne
Zielone rózyczki nie są kaloryczne fot. Ryszard Poprawski
Jeszcze 20 lat temu niewielu Polaków znało brokuły. Dziś są już bardzo popularne.

KREMOWA ZUPA Z BROKUŁÓW
Składniki:

  • 0,5 kg świeżych brokułów
  • 3 szklanki rosołu lub wywaru z samych warzyw
  • mały kubek 12-proc. śmietany
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • groszek ptysiowy (w ostateczności grzanki z bułki)
  • łyżka prażonych płatków migdałowych
  • sól i pieprz do smaku.
    Przygotowanie:
    1. Brokuły podzielić na kawałki, pokroić w cienkie plasterki, zostawiając kilka różyczek do dekoracji.
    2. Czosnek obrać, posiekać i podsmażyć w rondlu na maśle. Po chwili dołożyć pokrojone brokuły.
    3. Wlać rosół lub wywar z warzyw, gotować 5 minut. Dorzucić różyczki brokułów i gotować jeszcze 8-10 minut na małym ogniu.
    4. Ugotowane różyczki delikatnie wyjąć z zupy. Resztę zmiksować.
    5. Wlać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.
    6. Przed podaniem przybrać różyczkami, posypać płatkami migdałowymi i ptysiowym groszkiem.

    ZIEMNIAKI Z BROKUŁAMI
    Składniki:
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 3 jajka
  • cebula
  • 0,5 szklanki 12-proc. śmietany
  • 5 dag żółtego sera
  • łyżka margaryny
  • zioła prowansalskie lub oregano
  • sól i pieprz do smaku.
    Przygotowanie:
    1. Ziemniaki ugotować i pokroić w plastry.
    2. Jajka ugotować na twardo i pokroić w talarki.
    3. Podzielony na kawałki brokuł ugotować na pół miękko w lekko osolonej wodzie.
    4. Cebulę obrać, pokroić w krążki i usmażyć na tłuszczu na złoty kolor.
    5. Żaroodporny półmisek wysmarować tłuszczem. Ułożyć warstwami ziemniaki, brokuły, cebulę i jajka. Każdą warstwę posypać solą i pieprzem, ewentualnie vegetą.
    6. Ser zetrzeć, wymieszać ze śmietaną i polać zapiekankę. Wstawić na około 20 minut do gorącego piekarnika. Posypać ziołami prowansalskimi lub oregano.

    BROKUŁY W OMLECIE
    Składniki:
  • 20 dag brokułów
  • 4 jaja
  • plaster wędzonego boczku
  • dwie łyżki mleka
  • koperek lub natka pietruszki
  • szczypta soli i cukru.
    Przygotowanie:
    1. Brokuły ugotować, odcedzić.
    2. Na patelni o średnicy 28-30 cm podsmażyć pokrojony boczek.
    3. Jaja wybić do kubeczka i dokładnie rozmieszać z mlekiem. Posolić. Wsypać trochę posiekanego koperku lub natki.
    4. Na podsmażony boczek wyłożyć brokuły. Podgrzać i zalać masą jajeczną.
    5. Ściętą masę zgarniać od brzegów, przechylając patelnię, aby pod spód spływała masa jeszcze nie ścięta.
    6. Posypać po wierzchu resztą zieleniny.
    7. Zsunąć omlet na ogrzany talerz.
    Podawać z ziemniakami i sałatką warzywną. Ewentualnie z pieczywem.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska