MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Bez na zdrowie

(dab)
- Latem gaszę tym sokiem pragnienie, a zimą dodaje go do herbaty – mówi Karolina Olejniczak z Mnich pod Międzychodem
- Latem gaszę tym sokiem pragnienie, a zimą dodaje go do herbaty – mówi Karolina Olejniczak z Mnich pod Międzychodem fot. Dariusz Brożek
- Sok z bzu to wulkan witamin - przekonuje Karolina Olejniczak ze wsi Mnichy pod Międzychodem.

W rodzinie Olejniczaków od wielu lat panie specjalizują się w gotowaniu soku z czarnego bzu, nazywanego potocznie hyćką.

- Przepis jest prosty, a sok wyśmienity. Zawiera wiele witamin, dlatego jest dobry na katar i przeziębienia. Cała tajemnica tkwi w tym, że gotujemy go na ognisku. Ale można też na kuchence gazowej - zapewnia Karolina Olejniczak.

PRZEPIS NA SOK

Składniki:

  • 10 kg dojrzałego bzu
  • 1 kg cukru.

    Przepis:

    Bez obieramy z zielonych łodyg, obmywamy zimną wodą i wrzucamy do dużego garnka. Zalewamy wodą, tak żeby nie wystawał, ale nie może też swobodnie w niej pływać. Jeśli wlejemy za dużo wody, to sok może być rozwodniony i słaby. Gotujemy niewielkim ogniu przez cztery do pięciu godzin i cały czas mieszamy drewnianą chochlą. Godzinę przed zakończeniem gotowania zaczynamy dosypywać cukier cały czas mieszając. Można też dodać goździki. Po ostudzeniu należy odcedzić sok i możemy go zlewać do słoików, które później pasteryzujemy w gotującej się wodzie przez kwadrans. Wytrzyma rok, o ile nikt go nie wypije...
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska