W rodzinie Olejniczaków od wielu lat panie specjalizują się w gotowaniu soku z czarnego bzu, nazywanego potocznie hyćką.
- Przepis jest prosty, a sok wyśmienity. Zawiera wiele witamin, dlatego jest dobry na katar i przeziębienia. Cała tajemnica tkwi w tym, że gotujemy go na ognisku. Ale można też na kuchence gazowej - zapewnia Karolina Olejniczak.
PRZEPIS NA SOK
Składniki:
Przepis:
Bez obieramy z zielonych łodyg, obmywamy zimną wodą i wrzucamy do dużego garnka. Zalewamy wodą, tak żeby nie wystawał, ale nie może też swobodnie w niej pływać. Jeśli wlejemy za dużo wody, to sok może być rozwodniony i słaby. Gotujemy niewielkim ogniu przez cztery do pięciu godzin i cały czas mieszamy drewnianą chochlą. Godzinę przed zakończeniem gotowania zaczynamy dosypywać cukier cały czas mieszając. Można też dodać goździki. Po ostudzeniu należy odcedzić sok i możemy go zlewać do słoików, które później pasteryzujemy w gotującej się wodzie przez kwadrans. Wytrzyma rok, o ile nikt go nie wypije...
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?