Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1184 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Aromatyczny koktajl truskawkowy na deser. To najlepszy czas na taki napój
Koktajl truskawkowy to szybka i zdrowa przekąska na ekspresowe śniadanie. Napój będzie bardziej sycący i zyska kremową konsystencję, gdy truskawki zostaną...
Najlepsza surówka z młodej kapusty z koperkiem. Dodaj ten jeden składnik
Domowa surówka z młodej kapusty z aromatycznym koperkiem to prawdziwy kulinarny klasyk. Zazwyczaj robię ją ze startą marchewką, ale tym razem urozmaiciłam jej...
Najsmaczniejsze desery na Dzień Matki. Idealne przysmaki bez pieczenia
Szukasz pomysłu na deser na Dzień Matki? Proponuję zrobić niezawodne desery, które zrobisz bez użycia piekarnika. Możesz wybierać spośród 5 rarytasów bez...
Takiego deseru jeszcze nie jedliście. Zrób gofry z popularnym owocem
Masz ochotę na małe co nieco? Polecam zrobić niecodzienne gofry. Weź jajka, mleko, mąkę, banany oraz proszek do pieczenia i zabierz się do pracy. Przyda się też...
Podaruj mamie pyszne ciasto na Dzień Matki. Wypróbuj jeden z 11 idealnych przepisów
Dzień Matki to wyjątkowe, pełne miłości święto, obchodzone 26 maja. Z tej okazji mamy dla Ciebie kilka podpowiedzi na słodkości, które możesz podarować mamie w...
Zachwycające ciasto malinowa chmurka. Przepis na apetyczny wypiek z bezą i kremem
Ciasto malinowa chmurka to od lat numer jeden wśród deserów, którymi poczęstujesz gości na każdej imprezie. Mam dla ciebie najlepszy przepis na ten przysmak....
Obłędna pizza z burratą. To danie to prawdziwa rozkosz
Domowa pizza z burratą to droga do grzesznej przyjemności. Tym grzechem jest łakomstwo. Trudno oprzeć się smakowi tłustej, kremowej burraty zestawionej z...
Masz ochotę na lekkie śniadanie? Takiej jajecznicy na pewno nie znacie
Domowa jajecznica na parze to klasyczny przysmak dla osób ceniących lekkostrawne posiłki. Dzięki użyciu pary jajka są puszyste i mają delikatną konsystencję....
Wyborny sos do sałatek i przekąsek. Wymieszaj i ciesz się smacznym dressingiem
Sos balsamiczny to wyśmienity dodatek do potraw. Ma ciemny kolor i słodko-kwaśny wyrazisty smak. Świetnie pasuje jako dressing do sałatek, przekąsek, a nawet do...
Przyjemny makaron z burratą. Fenomenalny posiłek zrobisz w mniej niż godzinę
To danie zrobisz w jednym naczyniu. Do żaroodpornej miski wystarczy włożyć połówki pomidorów, polać olejem, posypać przyprawami i dodać czosnek. Następnie...