Agnieszka Romanowicz
dziennikarzGazeta PomorskaBydgoszcz
25 materiałów
Z "Gazetą Pomorską" jestem związana od 2001 roku. Początkowo z działem miejskim w Bydgoszczy, potem z oddziałem w Świeciu, od 2022 r. zajmuję się przyrodą, rolnictwem i kuchnią. Interesuję się pszczelarswem i wszystkim, co związane z naturą.
Polska może zdjąć z wilka ścisłą ochronę, ale nie jest tym zainteresowana
Ministerstwo Klimatu i Środowiska odniosło się do propozycji obniżenia ochrony wilka w Polsce. Rolnicy będą rozczarowani. - Żądanie społeczeństwa i polityków,...
Witamina C - w tych warzywach i owocach jest jej najwięcej. Zobacz listę produktów
Poprawia odporność, ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, chroni przed chorobami serca i miażdżycą. Nie trzeba suplementować witaminy C, wystarczy...
Wtyk amerykański - co to za chrząszcz pcha się do domów? Trzeba się go bać?
- Znajduję je w każdym pokoju, u córki w szkole też je widzieli. Od zawsze mieszkam na wsi i nigdy takich nie miałam w domu. Czy są groźne? – pyta Czytelniczka.
Spożycie napojów energetycznych rośnie. Od 1 stycznia 2024 będą ograniczenia
Eksperci z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego alarmują na temat szkodliwości napojów energetycznych, zwłaszcza wśród dzieci. Jedna osoba w Polsce zmarła z...
Rekordowa produkcja oleju rzepakowego w Polsce. Ceny w sklepach spadły
W pierwszym półroczu br. tłocznie przerobiły o 107 tys. ton rzepaku więcej niż rok wcześniej. Po ubiegłorocznych, znacznych podwyżkach, a nawet problemach z...
Zagrożenie obcymi szkodnikami rośnie. Takich roślin nie wolno przywozić spoza UE
Rośnie liczba kontroli przesyłek roślinnych wwożonych do Polski spoza Unii Europejskiej. Każdego roku w Unii przybywa około stu obcych szkodników. Dlatego...
Piekarz nie mógł być dzieckiem złodzieja czy grabarza. Tak się kiedyś piekło chleb
Zawód piekarza cieszył się ogólnym uznaniem. Nauka trwała do pięciu lat. Pierwsza szkoła piekarska w Polsce powstała w 1945 roku w Bydgoszczy. 15 marca piekarze...
Wielkanoc na starej fotografii. Święconka, pisanki, wielkanocny stół z połowy XX w.
Tradycja ma to do siebie, że nie ulega gwałtownym zmianom, toteż na zdjęciach z dzieciństwa naszych rodziców i dziadków znajdziemy wiele produktów i ozdób...
Apel o kupowanie polskiej żywności na Wielkanoc. "Nie przegrywamy jakością"
15 sygnatariuszy wystąpiło z przedświątecznym apelem do Polaków: - Kupujcie polskie produkty. Inflacja uderza nie tylko w konsumentów, o przetrwanie walczą...
Dlaczego amerykańskie masło jest białe, a europejskie żółte? Ciekawostki o maśle
Spożycie masła rośnie, podobnie jak wybór tłuszczów podobnych do masła. Czy masło zawierające 40 proc. tłuszczu to jeszcze masło? Co wpływa na kolor masła?...