Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co zawierają grzyby?

(oprac. staw)
Jedząc grzyby chyba nikt nie myśli o ich wartościach odżywczych. Cenimy je za smak i aromat.

Uwielbiamy też samo zbieranie, co na pewno ma ogromne zalety zdrowotne - wielogodzinny spacer w lesie, na świeżym powietrzu, ćwiczenia ciała podczas zbiorów i uczucie przyjemności z miło spędzanego czasu.

Potem przychodzi czas na może mniej lubiane czynności - czyszczenie, sortowanie i przetwarzanie. Po pracy jednak znów przychodzą miłe chwile - smakowanie przygotowanych dań i duma z przetworów.

Te leśne smakołyki zawierają odrobinę walorów żywieniowych:

  • w 80-90 proc. składają się z wody
  • sucha masa to białka, więc często grzyby są nazywane "leśnym mięsem".

    Wśród białek znajdziemy prawie wszystkie aminokwasy, a także białko fungin podobne do hityny owadów i pancerzy skorupiaków. Najwięcej funginu jest w nóżce grzyba, dlatego jego wartość w żywieniu jest najmniejsza
  • mają mało węglowodanów
  • od 1,5 do 10 proc. tłuszczów
  • kwasy organiczne (m.in. jabłkowy, cytrynowy, winny, fumarowy)
  • witaminy: A, B1, B2, C, D, PP
  • sporo żelaza, potasu, fosforu, wapnia, sodu oraz mikroelementów (miedź, cynk, jod, mangan, fluor i ołów), więcej jest ich w kapeluszach niż w trzonkach.

    Warto pamiętać, że jedzenie grzybów jest niewskazane dla małych dzieci oraz ludzi chorych na nerki, wątrobę oraz przewód pokarmowy, bo są ciężkostrawne (zwłaszcza w sosach i smażone).
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska