Uwielbiamy też samo zbieranie, co na pewno ma ogromne zalety zdrowotne - wielogodzinny spacer w lesie, na świeżym powietrzu, ćwiczenia ciała podczas zbiorów i uczucie przyjemności z miło spędzanego czasu.
Potem przychodzi czas na może mniej lubiane czynności - czyszczenie, sortowanie i przetwarzanie. Po pracy jednak znów przychodzą miłe chwile - smakowanie przygotowanych dań i duma z przetworów.
Te leśne smakołyki zawierają odrobinę walorów żywieniowych:
Wśród białek znajdziemy prawie wszystkie aminokwasy, a także białko fungin podobne do hityny owadów i pancerzy skorupiaków. Najwięcej funginu jest w nóżce grzyba, dlatego jego wartość w żywieniu jest najmniejsza
Warto pamiętać, że jedzenie grzybów jest niewskazane dla małych dzieci oraz ludzi chorych na nerki, wątrobę oraz przewód pokarmowy, bo są ciężkostrawne (zwłaszcza w sosach i smażone).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?