Perły przyznano po raz szósty w ramach "Naszego kulinarnego dziedzictwa". Z lubuskiego o to prestiżowe wyróżnienie ubiegały się trzy przysmaki: porter, wino gronowe z winnicy Kinga w Starej Wsi i miód wielokwiatowy łąkowy z Doliny Noteci.
Śliwka i goryczka
- Sekretem piwa jest woda. My mamy własne ujęcie - tak sukces porteru tłumaczył szef browaru Edward Szuszakiewicz. - Dodajemy też polski chmiel i słody. Piwo fermentuje w sposób klasyczny czyli bardzo długo, powoli i w niskich temperaturach. Bez żadnych przyspieszaczy.
Browar w Witnicy może pochwalić się 150-letnią tradycją, a Czarny Boss produkowany jest od początku lat 90. Oprócz uznania czytelników, zyskał sobie też dobrą markę wśród internautów. Dwa lata z rzędu wyróżnili go jako najlepsze piwo w grupie porterów. - Nic dziwnego. Smakuje wybornie goryczką i śliwką. W dobrym towarzystwie sam chętnie po nie sięgam - przyznaje E. Szuszakiewicz.
Nie wiedzą, czy zdążą
Nominację do Perły miał miód Wiesława Dudka z Gralewa. Jego gospodarstwo rozciąga się na 18 ha ziemi. Ma 60 rodzin pszczelich. - Cieszę się, że jestem w Poznaniu, bo nie sztuka miód wyprodukować. Sztuka go sprzedać, a tu poznaję nowych klientów - zdradził pan Wiesław. - Mam taki zbyt, że nie wiem, czy nadążę z produkcją.
Zwiedzający hale w Poznaniu mogli też skosztować lubuskiej kapusty kwaszonej i kwaszonych ogórków z Lipek Wielkich k. Santoka. Przysmaki te produkuje Henryk Sondej, a tradycje zapoczątkował jego dziadek ponad 30 lat temu. Dla spragnionych było jeszcze jedno nasze piwko. Tym razem z browaru Edi we Wschowie. - Niepasteryzowane, żywe, naturalne - tak zachwalał swój napój Edward Wilk, który zaledwie osiem lat temu stworzył browar. Tradycje wytwarzania piwa we Wschowie sięgają XV wieku, dlatego pan Edward stara się o miano produktu regionalnego dla swojego piwa.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?