- W nadchodzącym tygodniu przyszykowaliśmy dla was ciekawą atrakcję. Lubuska Spiżarnia zaprasza do Piwnicy Winiarskiej na XV edycję konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Całość odbędzie się w godz.10.00 - 15.00. Warto nas odwiedzić, bowiem zbierzemy w jednym miejscu najlepsze produkty kulinarne z naszego województwa - zaprasza Lubuska Pętla Kulturalna.
Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionu" odbywa się już po raz piętnasty.
- Obok głównego jego celu, jakim jest identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja, istotnym stało się przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym. Ideą konkursu jest też zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu. Osiem lat temu, producenci - w większości laureaci konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo" - utworzyli Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. I to Izba - już po raz ósmy - jest obecnie organizatorem konkursu. W 2008 roku rozszerzyliśmy formułę konkursu, wprowadzając kategorię dań i potraw regionalnych, z wykorzystaniem lokalnych, tradycyjnych surowców oraz przyrządzanych według tradycyjnych receptur- czytamy na stronie Polskiej Izby Produktów Regionalnych.
Konkurs odbywa się w dwóch etapach. Najpierw finały regionalne, podczas których wyłonieni zostają laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne.
Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez kapitułę.
Już w tę sobotę, 26 czerwca w Zielonej Górze odbędzie się właśnie finał regionalny.
Zobacz też: Potężne maszyny na niebie nad Zieloną Górą (zdjęcia)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?