Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" odbędzie się w Lubuskiej Spiżarni

Redakcja
123RF
Lubuska Spiżarnia to miejsce regionalnych smaków. Powstała w Zielonej Górze w Piwnicy Winiarskiej przy ul. Fabrycznej 13 b. Czynna jest w każdą sobotę od godz. 8.00 do 13.00. To targ, na którym każdy może skosztować i zakupić nasze regionalne produkty. A już w najbliższą sobotę, 27 czerwca odbędzie się tu wyjątkowy konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" .

- W nadchodzącym tygodniu przyszykowaliśmy dla was ciekawą atrakcję. Lubuska Spiżarnia zaprasza do Piwnicy Winiarskiej na XV edycję konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Całość odbędzie się w godz.10.00 - 15.00. Warto nas odwiedzić, bowiem zbierzemy w jednym miejscu najlepsze produkty kulinarne z naszego województwa - zaprasza Lubuska Pętla Kulturalna.

Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionu" odbywa się już po raz piętnasty.
- Obok głównego jego celu, jakim jest identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja, istotnym stało się przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym. Ideą konkursu jest też zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu. Osiem lat temu, producenci - w większości laureaci konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo" - utworzyli Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. I to Izba - już po raz ósmy - jest obecnie organizatorem konkursu. W 2008 roku rozszerzyliśmy formułę konkursu, wprowadzając kategorię dań i potraw regionalnych, z wykorzystaniem lokalnych, tradycyjnych surowców oraz przyrządzanych według tradycyjnych receptur- czytamy na stronie Polskiej Izby Produktów Regionalnych.

Konkurs odbywa się w dwóch etapach. Najpierw finały regionalne, podczas których wyłonieni zostają laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne.
Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez kapitułę.

Już w tę sobotę, 26 czerwca w Zielonej Górze odbędzie się właśnie finał regionalny.

Zobacz też: Potężne maszyny na niebie nad Zieloną Górą (zdjęcia)

Oferty pracy z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska