1/4
Składniki:...
fot. materiały prasowe

Penne z łososiem w pomidorowym sosie

Składniki:
Makaron (1 op.)
Filet z łososia (300g)
Pomidorów krojone w puszce (2 op.)
Szczypiorek
Natka pietruszki
Koper włoski (1/2 bulwy)
Por (biała część)
Czosnek (4 ząbki)
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta
Filet kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie. Zdejmujemy rybę z patelni i odkładamy na talerzyk.
Warzywa siekamy drobno i smażymy na patelni dodając odrobinę oliwy z oliwek. Gdy się zarumienią dodajemy pomidory z puszki i chwilę gotujemy. Gdy sos zgęstnieje dodajemy rybę i ugotowany makaron. Podajemy udekorowane siekanym szczypiorkiem i natką.

2/4
Światowy Dzień Makaronu: przepisy na wyjątkowe dania!
fot. materiały prasowe
3/4
Składniki:...
fot. materiały prasowe

Sałatka makaronowa ze smażonym boczkiem, awokado i

Składniki:
Makaron muszelki (1 op.)
Pomidorki koktajlowe (200g)
Miękkie awokado (1 szt.)
Boczek wędzony (8 plastrów)
Majonez (2 łyżki)
Kwaśna śmietana 18% (2 łyżki)
Sok z połowy cytryny
Sól, pieprz

Makaron gotujemy wg zaleceń producenta na opakowaniu, pilnując by był al dente, odlewamy i studzimy. Boczek kroimy w mniejsze kawałki i smażymy aż będzie chrupki i dodajemy do makaronu. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki a awokado w kostkę i też dodajemy do makaronu. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy majonez i śmietanę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem schładzamy około 30 minut w lodówce.

4/4
Składniki:...
fot. materiały prasowe

Serowe koperty zapiekane z sosem pomidorowym i bes

Składniki:
Makaron Lasagne
Mozarella (2 kule)
Tarty parmezan (100g)
Ricotta (100g)
Gałka muszkatołowa
Sól, pieprz
Pomidory w puszce (1 op.)
Czosnek (2 ząbki)
Cebula (2 szt.)
Oregano suszone
Cukier brązowy
Oliwa
Masło (100g)
Mąka Lubella Puszysta Poznańska (100g)
Mleko (500ml)

Przygotowanie:
Makaron obgotowujemy. Ricottę mieszamy z parmezanem i doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Tak przygotowany farsz nakładamy na połowę płata makaronu, następnie na każdej z nich układamy po kawałku mozarellii składamy na pół.

Masło roztapiamy i przesmażamy na nim mąkę, następnie dolewamy mleko cały czas mieszając by powstał beszamel. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Na patelni przesmażamy na oliwie posiekany czosnek i cebule, a następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i brązowym cukrem do smaku, tak by sos był lekko słodki.

Do formy do zapiekania nalewamy sos pomidorowy i układamy makaronowe koperty, a następnie przykrywamy całość gęstym beszamelem i zapiekamy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Przejdź na i.pl

Polecamy

Kolejny wypadek na tym skrzyżowaniu! Zderzyło się kilka samochodów

Kolejny wypadek na tym skrzyżowaniu! Zderzyło się kilka samochodów

Kolejny sparing żużlowców Falubazu. Do Zielonej Góry jedzie rywal z I ligi

Kolejny sparing żużlowców Falubazu. Do Zielonej Góry jedzie rywal z I ligi

Tak wygląda nowa siedziba TVP3 w Gorzowie! Kiedy zaczną z niej nadawać?

Tak wygląda nowa siedziba TVP3 w Gorzowie! Kiedy zaczną z niej nadawać?

Zobacz również

Najlepiej wyceniani piłkarze Ekstraklasy. Numerem jeden przyszła gwiazda Tottenhamu

Najlepiej wyceniani piłkarze Ekstraklasy. Numerem jeden przyszła gwiazda Tottenhamu

Kolejny sparing żużlowców Falubazu. Do Zielonej Góry jedzie rywal z I ligi

Kolejny sparing żużlowców Falubazu. Do Zielonej Góry jedzie rywal z I ligi