1/5
Zupa, gulasz z dynią? Sprawdźcie przepisy naszej Czytelniczki
fot. Magdalena Konsewicz
2/5
Farinata to włoski placek z mąki z ciecierzycy. Smak mąki z...
fot. Czytelniczka Magdalena Konsewicz

Farinata z sosem dyniowym

Farinata to włoski placek z mąki z ciecierzycy. Smak mąki z cieciorki jest mocno wyczuwalny, ale nadaje on plackowi ostrości i orzechowego smaku. A do tego jest bogactwem witamin.
Dynia i suszone pomidory nadają wyjątkowego smaku i aromatu. Dodatkowo potrawa jest bezglutenowa.

Składniki na farinatę:
150 g mąki z ciecierzycy
300 g ciepłej wody
2 łyżki oliwy
1/3 łyżeczki soli

Mąkę mieszamy z solą i łyżką oliwy. Wlewamy wodę i dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 1 godzinę. (ciasto zgęstnieje).

Składniki na sos dyniowy:
- 500 g dyni bez skóry
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego
- 1 średnia cebula
- ząbek czosnku
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- 2 łyżka suszonego oregano
-3 łyżki suszonych pomidorów w oleju

Obraną dynię i cebulę pokroić w kostkę.W garnku rozgrzać masło i podsmażyć cebulę, dodać dynię, pieprz, sól i gotować aż dynia zmięknie.Dodać suszone pomidory. po przestudzeniu wszystko zblendować na sos.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Okrągłą formę do tarty smarujemy pozostałą oliwą. Wstawiamy ją do piekarnika na 2-3 minuty, by oliwa się rozgrzała.Pieczemy przez 20-25 minut, aż ciasto będzie zezłocone i zwarte. Smarujemy wcześniej przygotowanym sosem dyniowo-pomidorowym. Podajemy na ciepło.

3/5
Składniki:...
fot. Czytelniczka Magdalena Konsewicz

Gulasz z pieczoną dynią i czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:
ok. 600 g- 700 g dyni obranej i bez nasion
1 duża czerwona papryka lub 2 mniejsze
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta płatków chili lub połówka świeżej papryczki chili
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonego imbiru
szczypta cynamonu
łyżka suszonego tymianku
duża łyżka czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz do smaku
3/4 szklanki wody lub bulionu
natka pietruszki do ozdoby
Przygotowanie:
Obraną dynię układamy na blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą morską i pieczemy do miękkości ok. 30 minut w temp. 190 stopni.
W tym czasie na do rozgrzanej brytfanny z oliwą wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę paprykę, podlewamy wodą lub bulionem i dusimy przez 4 minuty.
Upieczoną i pokrojoną w kostkę dynię dodajemy do warzyw. Wszystko przyprawiamy. Przekładamy na talerze lub do miseczek. Dekorujemy natką pietruszki.

4/5
Składniki:...
fot. Czytelniczka Magdalena Konsewicz

Zupa z dyni z chili i mlekiem kokosowym

Składniki:
1 kg dyni
1 papryczka chili lub 1/2 łyżeczki płatków chili
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 puszka mleka kokosowego
1 trawa cytrynowa, utłuczona i przekrojona na ćwiartki
2 łyżki oliwy
ok. 1,5 cm korzenia imbiru, startego
1,5-2 szklanki bulionu warzywnego
natka pietruszki
sól morska
pieprz

Dynię obrać i pokroić na kawałki. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Na blasze wyłożonej pergaminem ułożyć kawałki dyni, wstawić do piekarnika i piec, aż dynia będzie miękka (ok. godz.).
Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek obrać i drobno posiekać. Chilli posiekać drobno. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, smażyć 2-3 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodaj chili (świeże lub płatki) oraz starty imbir oraz trawę cytrynową. Smażyć przez 2-3 minuty. Dodać dynię oraz 1 szklankę bulionu. Przykryć i gotować przez 15 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Usunąć trawę cytrynową, dodać mleko kokosowe i zmiksować zawartość garnka blenderem na kremową zupę. Doprawić solą i pieprzem, natką pietruszki i płatkami chilli.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Jak wygląda sytuacja po pożarze w stadninie koni w Bronkowie pod Krosnem Odrzańskim?

Jak wygląda sytuacja po pożarze w stadninie koni w Bronkowie pod Krosnem Odrzańskim?

Rozpoczęto zdjęcia do kolejnego sezonu Wiedźmina na Netflix – zobacz gwiazdy

Rozpoczęto zdjęcia do kolejnego sezonu Wiedźmina na Netflix – zobacz gwiazdy

W Żaganiu "Hetmańczycy" świętowali na placu gen. Maczka!

W Żaganiu "Hetmańczycy" świętowali na placu gen. Maczka!

Zobacz również

Przed lubuskimi trzecioligowcami ważna 26. kolejka zmagań

Przed lubuskimi trzecioligowcami ważna 26. kolejka zmagań

W Żaganiu "Hetmańczycy" świętowali na placu gen. Maczka!

W Żaganiu "Hetmańczycy" świętowali na placu gen. Maczka!