1/4
Grzegorz Łapanowski
fot. materiały prasowe

Grzegorz Łapanowski

2/4
Składniki:...
fot. materiały prasowe

Gulasz z dziczyzny, leśnymi grzybami, ciastem fran

Składniki:
• 1 kg mięsa z dzika, jelenia lub sarny
• Grzyby leśne (np. borowiki, koźlaki, podgrzybki)
• 1-2 średnie, białe cebule
• Kilka łodyg selera naciowego
• Mała puszka pomidorów pellati
• 1-2 średnie marchewki
• 2-3 liście laurowe
• Kilka ziaren ziela angielskiego
• Sos sojowy Kikkoman
• 150 ml czerwonego wina
• 1 op. ciasta francuskiego
• 1 jajko

Wykonanie:
Mięso oczyść i pokrój w średniej wielkości kostkę. Smaż na niewielkiej ilości oleju, aż mięso delikatnie się skarmelizuje. Dodaj cebulę, a następnie razem smaż przez kilka minut. Przełóż do szybkowaru i dorzucić obrane, pokrojone na mniejsze kawałki seler, marchewkę i leśne grzyby. Wlej pomidory pellati. Uzupełnij wodą, tak żeby dobrze przykryła składniki. Dorzucić liście laurowe, ziele angielskie. Dolej 3-4 łyżki sosu sojowego i czerwone wino. Gotuj około 40 minut. Przelej całość do naczynia żaroodpornego lub mniejszych pojedynczych form do zapiekania. Każdą porcję gulaszu przykryj warstwą z ciasta francuskiego. Ciasto koniecznie ponakłuwaj widelcem i posmaruj rozbitym jajkiem. Wstaw formy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piecz około 15 minut. Podawaj gorące, mocno zrumienione ciasto.

3/4
Składniki:...
fot. materiały prasowe

Krem z pieczonej dyni z pestkami i TABASCO®

Składniki:
• Kawałek ulubionej dyni (np. piżmowa lub melonowa)
• 1 biała cebula
• 1 duży ziemniak
• Kawałek masła
• 2-3 ząbki czosnku
• Kilka łyżek kwaśnej śmietany
• Kilka łyżek słodkiej śmietanki 30 %
• Garść pestek z dyni
• Sos TABASCO®
• Kilka gałązek świeżego tymianku
• Kilka listków szałwii
• Łyżka cukru
• Oliwa
• Sól
• Czarny pieprz
• 1 l warzywnego bulionu

Wykonanie:
Dynię przekrój na mniejsze kawałki, oczyść z pestek, odłóż jeden kawałek. Pozostałe ułóż na blasze i przypraw odrobiną soli. Na wierzch każdego kawałka ułóż kilka plasterków czosnku i gałązki tymianku. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz do momentu, aż dynia będzie miękka. Po upieczeniu wydrąż łyżką cały miąższ. W rondlu rozgrzej masło. Zeszklij na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj upieczony miąższ dyni. Chwilę smaż razem, a następnie zalej całość bulionem warzywnym. Wrzuć pokrojonego w kawałki obranego ziemniaka. Wszystko razem gotuj około 20-30 minut. Wlej słodką śmietankę i zmiksuj całość. Przypraw do smaku solą, czarnym pieprzem i kilkoma kroplami sosu TABASCO®. Na suchej patelni upraż pestki z dyni. W niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy podsmaż na chrupko listki szałwii. Odłożony kawałek dyni obierz ze skórki, miąższ pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej cukier (po rozpuszczeniu powinien zacząć delikatnie brązowieć), wrzuć paski dyni i chwilę smaż. Gorącą zupę rozlej do miseczek. Na każdą porcję połóż łyżkę kwaśnej śmietany, prażone pestki dyni, liski szałwii i paski karmelizowanej w cukrze dyni.

4/4
Składniki:...
fot. materiały prasowe

Oscypek na ciepło z TABASCO®, konfiturą z owo

Składniki:
• Oscypek lub kilka małych wędzonych redykołek
• Mała sałata rzymska
• Sos TABACO®
• Kilka listków purpurowej bazylii
• Garść orzechów laskowych
• Kilka gałązek rozmarynu
• Kawałek masła
• 2-3 łyżki śmietanki 30 %
• 2-3 łyżki domowej konfitury wiśniowej

Wykonanie:
Na patelni rozgrzej kawałek masła. Wrzuć kawałek oscypka lub redykołkę i smaż przez kilka minut każdą stronę. Dorzuć kilka porwanych na mniejsze części liści sałaty rzymskiej i ją podduś. Całość podlej słodką śmietanką. Dodaj gałązkę rozmarynu. Dla nadania ostrości przypraw kilkoma kroplami TABASCO®. Podawaj na ciepło z łyżką domowej konfitury z całymi wiśniami, listkami bazylii purpurowej i prażonymi orzechami laskowymi.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Przejdź na i.pl

Polecamy

Bagażniki i uchwyty rowerowe. Co warto wiedzieć? Rodzaje, obsługa, ceny

Bagażniki i uchwyty rowerowe. Co warto wiedzieć? Rodzaje, obsługa, ceny

Ciężka praca dała efekty. Zielonogórzanie zdobyli 18 medali na mistrzostwach Polski

Ciężka praca dała efekty. Zielonogórzanie zdobyli 18 medali na mistrzostwach Polski

Bellingham nawiązał romans z holenderską modelką. Jest o 5 lat starsza [ZDJĘCIA]

Bellingham nawiązał romans z holenderską modelką. Jest o 5 lat starsza [ZDJĘCIA]

Zobacz również

Lubuszanie na najwyższym stopniu podium turnieju Tchouk High Five w Nowej Soli

Lubuszanie na najwyższym stopniu podium turnieju Tchouk High Five w Nowej Soli

Bellingham nawiązał romans z holenderską modelką. Jest o 5 lat starsza [ZDJĘCIA]

Bellingham nawiązał romans z holenderską modelką. Jest o 5 lat starsza [ZDJĘCIA]