Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jakie wyróżniamy rodzaje kaw?

(ban)
Smak napoju w dużej mierze zależy od sposobu palenia i przechowywania kawy. Jeśli dochowano to staranności, to świeżo zmielona ma naprawdę wspaniały zapach
Smak napoju w dużej mierze zależy od sposobu palenia i przechowywania kawy. Jeśli dochowano to staranności, to świeżo zmielona ma naprawdę wspaniały zapach fot. Krzysztof Kubasiewicz
Kawie przypisywano kiedyś magiczne znaczenie. Jakie dziś mamy rodzaje kaw?
  • Americano - kawa z ekspresu przypomina smakiem kawę filtrowaną. Dolewa się do niej gorącą wodę, żeby rozcieńczyć porcję i jednocześnie zachować smak kawy z ekspresu.

  • Café Creme - kawa o normalnej mocy z warstewką śmietanki jak w espresso.

  • Café Frappé - mocna kawa (1/2) zmiksowana z lodami (1/2).

  • Caffe Latte - kawa o normalnej mocy (1/2) z ciepłym mlekiem (1/2).

  • Cappuccino - espresso (1/3) z mlekiem gotowanym na parze (1/3) i z mlekiem spienionym (1/3).

  • Con Panna - porcja espresso z górką ubitej śmietanki.

  • Espresso - kawa parzona metodą espresso - porcja 40 - 50 ml.

  • Espresso Dopio - podwójna porcja kawy espresso.

  • Flavoured Latte - około 350 ml kawy latte z 30 ml aromatu (wiśniowego, waniliowego itp.). Porcje mogą być różnej wielkości.

  • Kapuziner - czarna kawa z niewielką ilością spienionego mleka.

  • Latte macchiatto - porcja kawy espresso wlana do szklanki mleka zagotowanego na parze.

  • Macchiato - pojedyncza porcja kawy espresso z plamkami jednej lub dwóch łyżek spienionego mleka.

  • Mocha - kawa espresso z mlekiem o smaku czekoladowym: kawa (1/3) parzona bezpośrednio do spienionego mleka (1/3), w którym rozpuszczono kakao (1/3).

  • Romano - pojedyncza porcja kawy espresso podana ze świeżą skórką cytryny.

  • Schlagobers - mocna kawa z bitą śmietaną.

  • Wiener melange - kawa o normalnej mocy (1/2) z ciepłym mlekiem (1/2) i z czekoladą.

    Warto wiedzieć

  • istnieje legenda o derwiszu Omarze, który został wygnany, umierał z głodu i pragnienia w porcie Mocca. Obudzony w środku nocy przez ogromnego ducha, pokierował się w stronę najbliższego kawowego drzewa. Zebrał owoce, uprażył je na gorących kamieniach, zalał wodą i wypił. Odzyskał wtedy siły i ułożył pieść dziękczynną do Boga. Napar nazwano Mokka od nazwy portu.
  • kolejna legenda głosi, że młody pasterz kóz Kaldi, ujrzał swoje stado brykające na tylnych nogach. Zaobserwował, że stają się takie po zjedzeniu czerwonych owoców pewnego drzewa. Spróbował je też i doznał olśnienia. Melancholia ustąpiła i pełen radości tańczył ze swoimi kozami.
  • kawie przypisywano magiczne znaczenie. Była środkiem pokrzepiającym, pobudzającym medytacje religijne i zapalającym do walki. Kawą leczono też obrzęki, podagrę, migrenę, depresje nerwowe i szkorbut. Twierdzono, że picie kawy usuwa piasek z nerek.
  • blender - to wysokiej klasy pracownik zestawiający i mieszający różne kawy.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska