Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smakowity tuńczyk w kaparowym przybraniu (przepis)

Redakcja
mat. prasowe
Idealny pomysł na obiad, bądź kolację. Zobacz, jak przygotować tego smakowitego tuńczyka.

Składniki na 2 porcje:

- 1 torebka ryżu brązowego
- 2 filety z tuńczyka
- 50 g marynowanych kaparów
- 150 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 cytryna
- ok. 100 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:
Filety z tuńczyka opłucz, dopraw solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego i polej oliwą
z oliwek. Następnie wsadź go do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Piecz przez około 35 minut. W między czasie ugotuj ryż brązowy według przepisu podanego na opakowaniu.

Sos: Drobno posiekaj kapary. Śmietanę lub jogurt podgrzej na małym ogniu, cały czas delikatnie mieszając dorzuć kapary. Dopraw pieprzem i limonką do smaku.

Upieczonego tuńczyka, polanego sosem podaj z porcją ryżu. Ozdób plasterkami cytryny oraz bazylią.

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska