Szkoła ma wspaniałe tradycje gastronomiczne i hotelarskie. Pochwaliła się tym, co najlepsze. Uczniowie przygotowali dla młodszych kolegów czekoladową fontannę, w której można było zamoczyć wafelki oraz owoce. Technicy hotelarstwa pokazali musztrę kelnerską, a grupa PCK pokaz resuscytacji.
- Mieszkam w dolnośląskim Ruszowie, ale uczę się w Technikum Żywienia w Iłowej - mówi Cyprian Łuc . - Szkoła jest świetna i polecam ją wszystkim kolegom z mojej miejscowości. Uczy się tutaj wielu dojeżdżających. Ale nie narzekamy, bo jest fajnie.
Do pałacowej szkoły w Iłowej uczęszcza młodzież z Parowej, Węglińca, Witoszyna, Tomaszo -wa i itp.
- Dla młodszych kolegów kolorowe, bezalkoholowe drinki przygotowali uczniowie Technikum Hotelarskiego - opowiada Ewa Ślęzak, nauczycielka przedmiotów zawodowych w zakresie hotelarstwa i żywienia. - Przepisy wyszukali w internecie.
A oto przepis na "Mojito" bez alkoholu, specjalnie dla Czytelników "GL":
Składniki: 0,5 litra gazowanego napoju cytrynowego, dwie limonki, świeża mięta, jedna łyżka cukru trzcinowego oraz duża ilość pokruszonego lodu.
Sposób przygotowania: cukier utrzyj z miętą i pokrojoną na ćwiartki jedną limonką. Przełóż do dwóch szklanek. Zasyp pokruszonym lodem, dodaj napój i sok z wyciśniętej drugiej limonki. Udekoruj miętą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?