Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Żur, czyli gwiazda wielkanocnego stołu

(decha)
Jajka, biała kiełbasa, drożdżowe baby, mazurki i oczywiście wielkanocny żur... Program obowiązkowy?
Jajka, biała kiełbasa, drożdżowe baby, mazurki i oczywiście wielkanocny żur... Program obowiązkowy? 123RF
Jak z postnej potrawy dla ubogich awansować na wykwitną zupę dla smakoszy i filar wielkanocnego stołu? Oto historia żuru.

Nasz sondaż na temat kulinarnej ikony naszego wielkanocnego stołu przeprowadziliśmy podczas Kaziuków, które na tydzień przed Niedzielą Palmową odbyły się w podzielonogórskiej Ochli. Bezapelacyjnie zwyciężył żur, pozostawiając w pokonanym polu nawet wielkanocną babę i paschę. Nawiasem mówiąc, gospodynie były właśnie na etapie przygotowywania zakwasu.

Swoim prostym przepisem na zakwas, czyli duszę żuru, podzieliła się z nami Elżbieta Barda z Zawady. Żyto zalewamy przegotowaną wodą, miksturę kisimy przez 7 - 10 dni. Później gotujemy tylko wodę z mięsem, najlepiej z łopatką. Gdy dodajemy zakwas, powstaje pyszny wielkanocny żur....

Żur to kultowa zupa, która ma swoją historią i filozofię. Na dodatek, może za sprawą swojej prostoty, daje niesamowite pole do popisu wyobraźni gospodyń, które ją przygotowywały. To jedna z najstarszych potraw i była przyrządzana już w XIII wieku.

Więcej przeczytasz w papierowym wydaniu "Gazety Lubuskiej" z 4-6 kwietnia

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska