Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gotujemy razem z Czytelnikami!

Magda Weidner 68 324 88 70 [email protected]
Celina Trofimczuk (z lewej) przesłała przepis m.in. na serową pizzę. Weronika Wróbel zdradziła nam przepis na placki z kapusty. Małgorzata Koza przesłała przepis na sandacza w pieczarkach.
Celina Trofimczuk (z lewej) przesłała przepis m.in. na serową pizzę. Weronika Wróbel zdradziła nam przepis na placki z kapusty. Małgorzata Koza przesłała przepis na sandacza w pieczarkach. Archiwum Czytelniczek
Karty naszej książki kucharskiej z dnia na dzień zapełniają się coraz to nowszymi przepisami od wyjątkowych kucharzy - naszych Czytelników. Nie czekajcie i już dziś dołączcie do nas!

Razem z Wami tworzymy wyjątkową książkę kulinarną. Ostatnio zgłosiły się do nas trzy panie. Celina Trofimczuk z Drągowiny gotuje już od najmłodszych lat, a specjalizuje się w przygotowywaniu dziczyzny. Jako swój specjał wymienia m.in. pasztet z królika. I właśnie przepis na niego, jak i serową pizzę oraz pierogi z kaszanką, zgłosiła do naszej książki. Weronika Wróbel z Zielonej Góry przedstawiła nam natomiast prosty i sprawdzony przepis na nietypowe placki z kapusty. A Małgorzata Koza przesłała przepis na sandacza w pieczarkach.

- Od 22 lat mieszkam wraz z rodziną w małej miejscowości Wojnowo, która w najstarszych zapiskach była nazywana wioską - osadą rybacką. Ryby w naszym domu zajmują bardzo ważne miejsce - przyznaje pani Małgorzata. - Prowadzimy gospodarstwo rybackie. Mając możliwość pracowania ze starymi rybakami, odziedziczyliśmy wiedzę rybacką zawodową, ale też bogactwo kulinarne. Staramy się te tradycje kultywować. Z przyjemnością korzystamy z tych starych przepisów i walczymy o ich zachowanie. Jedną z takich potraw udało się nam już wpisać na listę produktów tradycyjnych. Mamy nadzieję, że ryby podobnie jak wino będą utożsamiane z lubuskim smakiem - dodaje.

Czekamy również na Wasze przepisy! Przesyłajcie je do nas mailem: [email protected] lub na adres "Gazeta Lubuska", al. Niepodległości 25, 65-042 Zielona Góra. Nie zapomnijcie opisać nam także swojej pasji, historii danej potrawy, skąd wziął się pomysł na nią, co takiego wyjątkowego ma w sobie. Dołączcie także dwa zdjęcia: potrawy i swojej uśmiechniętej twarzy.

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska