Gospodarzem imprezy było Technikum nr 6. W sali gimnastycznej dawnej szkoły przyrodniczej pojawiły się wielkie stoły a na nich wiele pyszności, tradycyjnie związanych z Wielkanocą. Ich twórcami były panie z kół gospodyń wiejskich i zespołów ludowych. Na scenie występowali uczniowie Technikum, tańczyli poloneza i polkę. Były też występy mieszkańców wsi.
Stoły z potrawami były bogato zdobione pisankami, palmami, kartkami, zajączkami. Przy każdym z nich pojawiały się wręcz tłumy mieszkańców, których przyciągał zapach i piękny wygląd potraw. - Zapraszamy na smażonkę - zachęcała Barbara Przewoźniczak z zespołu Przedmościanki. - Kawałki kiełbasy, szynki i jaja na twardo, a także podsmażony boczek okraszamy mocno chrzanem, otartym z korzenia nożem. Wszystko podduszamy. jest wyśmienitym daniem na ciepło na wielkanocne śniadanie.
Do zrobienia zawijańca zachęcała Mirosława Kuczyńska ze Smardzowa: - Starty ser, mieszamy z majonezem i jajami. Wylewamy masę na blachę i pieczemy w piekarniku. Robimy z tego roladę, faszerując dodatkami warzywnymi według uznania.
- Nowością tegorocznych prezentacji były warsztaty dla najmłodszych - powiedział nam starosta Jarosław Dudkowiak. - Zaprosiliśmy dzieci z głogowskich przedszkoli i szkół, które miały okazję nauczyć się przygotowywać pisanki, robić palmy wielkanocne. Każde mogło zabrać ze sobą swoje dzieło do domu.
Tradycyjnie wszyscy uczestnicy festiwalu zostali obdarowani nagrodami za włożony trud w przygotowanie prezentacji. Sprzęt agd na pewno przyda się kołom gospodyń wiejskich.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?