Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Makaronowe kolanko w towarzystwie wędzonego łososia (przepis)

Redakcja
materiały prasowe/Fotolia
Kolanko nie jest tak popularnym makaronem jak penne czy spaghetti - a szkoda bo kryje w sobie wiele możliwości. Jego kształt jest bardzo wdzięczny i nadaje przygotowanym daniom oryginalnego charakteru. Zobaczcie jak w połączeniu z wędzonym łososiem i cukinią staje się smacznym i szybkim daniem.

Składniki:
Makaron kolanko - 250 g
Łosoś wędzony - ok. 150 g
Cukinia - 1 szt.
Cebula - 1szt.
Czosnek - 1 ząbek
Świeży tymianek
Oliwa
Sól, pieprz, tymianek suszony

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię dajemy kilka kropel oliwy, podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w cienkie plastry cukinię oraz porwanego na drobne kawałki łososia. Wszystko delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dusimy przez około 5 minut. Na koniec do odcedzonego makaronu dodajemy uduszonego łososia z cukinią i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na talerz i dekorujemy świeżą gałązką tymianku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska