1/5
Wielkanocna kuchnia nowoczesnej pani domu (przepisy)
fot. 123RF
2/5
Składniki:...
fot. materiały prasowe

Pieczeń rzymska

Składniki:
- 500g mięsa wołowego mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka rosołu wołowego Vegeta
- 100 ml wody
- 1 łyżka musztardy Dijon
- szczypiorek
- 8 plastrów wędzonego chudego boczku
- 3 jaka gotowane na twardo

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 °C. Foremkę wysmarować olejem i wyłożyć plastrami boczku. Mięso wołowe przełożyć do miski, dodać pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek oraz musztardę Dijon. Kostkę rosołu wołowego Vegeta rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Ostudzić. Całość dodać do mięsa i wyrabiać około 5 minut. Następnie mięso włożyć do wcześniej przygotowanej foremki wkładając do środka ugotowane jajka. Do mięsa można dodać szczypiorek, aby ładnie wyglądało po przekrojeniu. Całość przykryć pozostałym boczkiem i piec 50 minut.

3/5
Składniki:...
fot. 123RF

Sałatka z kurczakiem, szynką parmeńską i pomidoram

Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 kostka rosołu drobiowego
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 2 posiekane świeże pomidory
- 8 posiekanych suszonych pomidorów
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 150 g świeżych liści szpinaku
- 30 g prażonych nasion słonecznika
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka octu winnego
- szczypta soli

Przygotowanie sosu winegret. Do miseczki wlać ocet winny, dodać szczyptę soli. Wymieszać aż sól się rozpuści. Dolać oliwę, mieszać do momentu, aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Piersi z kurczaka umyć i ugotować w bulionie przygotowanym na bazie kostki rosołu drobiowego Vegeta. Gdy ostygnie, pokroić w drobne paseczki razem z szynką parmeńską i wrzucić do miski. Do naczynia wrzucić umyte i posiekane warzywa: pomidory suszone, świeże pomidory, natkę pietruszki, liście szpinaku. Dodać prażone ziarna słonecznika, a następnie polać sosem winegret i wymieszać.

4/5
Składniki:...
fot. materiały prasowe

Schab ze śliwkami

Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- 15 suszonych śliwek kalifornijskich
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki miodu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka owoców jałowca
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 1 kostka rosołu drobiowego Vegeta
- 100 ml oliwy z oliwek
- 250 ml wody
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- szczypta majeranku
- szczypta soli

Sposób przygotowania
Przygotować marynatę: wszystkie przyprawy - jałowiec, ziarenka ziela angielskiego, ziarna pieprzu, listki laurowe oraz kostkę rosołu drobiowego Vegeta gotować pod przykryciem w 250 ml wody przez 10 minut. Odstawić wywar i ostudzić go, aż osiągnie temperaturę pokojową, a następnie dodać miód, musztardę Dijon, pokrojone 4 ząbki czosnku, olej oraz łyżeczkę soli. Całość wstawić do lodówki.
Mięso umyć i osuszyć, natrzeć marynatą i odłożyć w zimne miejsce na 24 godziny.
Schab nakłuć na wylot z 2 stron za pomocą noża. Wnętrze wypełnić dokładnie śliwkami. Mięso włożyć w rękaw do pieczenia, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec przez 45 minut.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Ekologiczny pokaz mody i Ekoludek! Atrakcje w ogrodzie botanicznym. Zobacz!

Ekologiczny pokaz mody i Ekoludek! Atrakcje w ogrodzie botanicznym. Zobacz!

Tajemniczy adorator Sabalenki. Podobnie jak poprzedni samobójca również jest żonaty

Tajemniczy adorator Sabalenki. Podobnie jak poprzedni samobójca również jest żonaty

20 lat Polski w Unii Europejskiej. Tak się wtedy ubieraliśmy. Pamiętacie tamte czasy?

20 lat Polski w Unii Europejskiej. Tak się wtedy ubieraliśmy. Pamiętacie tamte czasy?

Zobacz również

Największe wyjazdy kibiców w kwietniu. Gigantyczna liczba Widzewa Łódź

Największe wyjazdy kibiców w kwietniu. Gigantyczna liczba Widzewa Łódź

Na stadionie żużlowym w Gorzowie będą nowe telebimy

Na stadionie żużlowym w Gorzowie będą nowe telebimy