Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pieróg obfitości - oryginalny pomysł na obiad (przepis)

Redakcja
materiały prasowe
Lubisz ser? Wypróbuj przepis na pieróg obfitości. To idealna propozycja na obiad.

Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 30 g drożdży
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mleka
- cukier i sól

Składniki na farsz:
- 500 g fileta z indyka
- 1 średnia cebula
- 3 kolorowe papryki
- 2 pomidory
- 300 g sera żółtego w plastrach
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Indyka i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojony czosnek, paprykę i pomidory. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, chwilę poddusić. Farsz przestudzić i wymieszać z żółtym serem. Z ciasta uformować 2 duże krążki, położyć na natłuszczoną blaszkę do pieczenia i nałożyć farsz. Uformować pierogi, dokładnie sklejając brzegi i posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze 180°C, do uzyskania złotego koloru. Podawać z ulubionym sosem.

Zobacz też: Piękne Lubuszanki w konkursie Miss Polski Wielkopolski. Która z urokliwych pań ma największe szanse? (zdjęcia)

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska