Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Makaron spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym (przepis)

Redakcja
Fotolia/materiały prasowe
Spaghetti z pulpecikami to jedna z typowo włoskich potraw. Charakteryzuje się delikatnym, puszystym sosem. Poznajcie przepis na to wyjątkowe danie.

Składniki:
- makaron spaghetti - 250 g
- listki bazylii

Pulpety:
- mięso mielone wołowe/wieprzowe - 400 g
- parmezan - ok. 2 łyżki
- czosnek - 2 ząbki
- jajko - 2 szt.
- bułka tarta - 3 łyżki
- oregano, sól, pieprz

Sos:
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 3 ząbki
- oliwa - 1 łyżka
- przecier pomidorowy - 700 g
- cukier - szczypta
- oregano, sól, pieprz
- mleko - 100 ml

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki do wykonania pulpetów umieszczamy w jednym naczyniu, dokładnie mieszamy i ugniatamy. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki, układamy je na folii aluminiowej i wkładamy do lodówki.
2. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
3. Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i delikatnie podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy, mleko, pół szklanki wody i delikatnie doprawiamy oregano.
4. Do sosu dodajemy pulpety i pozostawiamy na ok 30 minut.
5. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.
6. Całość podajemy z makaronem, parmezanem oraz bazylią.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska