Zimowa Minestrone
Składniki:
- oliwa,
- kilka plasterków nietłustego wędzonego boczku,
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w krążki,
- 2 pokrojone w krążki marchewki,
- 100 g fasolki szparagowej, pokrojonej w kawałki,
- drobno posiekany ząbek czosnku,
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana,
- 1 nieduży por,
- 2 puszki pomidorów (całych lub krojonych),
- pół młodej cukinii,
- puszka fasolki czerwonej lub białej,
- niepełna szklanka makaronu (muszelka),
- natka pietruszki
- bazylia, tymianek, sól, pieprz, ostra papryka,
- starty parmezan.
Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, podsmażyć na niej boczek aż zacznie się przyrumieniać. Dodać do niego cebulę, czosnek, selera, pora i marchewkę oraz poddusić na niedużym ogniu przez kilka minut.
Do rondla dołożyć pozostałe warzywa - fasolkę szparagową, cukinię i pomidory - zalać całość 1,5 litra wody i gotować aż do miękkości warzyw, dodając wody w razie potrzeby. 10 minut przed końcem gotowania wrzucić makaron i odsączoną fasolkę z puszki.
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i ostrą papryką.
Danie najlepiej podawać w miseczkach, posypane startym parmezanem, z dodatkiem natki pietruszki i pieczywem.
Zobacz też: Zielona Góra, Żary, Gorzów, Międzyrzecz i Strzelce Krajeńskie już walczą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?