Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zimowy sposób na rozgrzewkę i szczupłą sylwetkę, czyli gotujmy zupy!

Redakcja
Smacznego!
Smacznego! Fotolia/mat.prasowe
Dietetycy zalecają gotowanie zup szczególnie zimą, stawiając na te wieloskładnikowe, najbardziej sycące i odżywcze.Wszystkim zimowym smakoszom, a głównie tym, którzy najbardziej marzną - polecamy włoską minestrone.

Zimowa Minestrone

Składniki:
- oliwa,
- kilka plasterków nietłustego wędzonego boczku,
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w krążki,
- 2 pokrojone w krążki marchewki,
- 100 g fasolki szparagowej, pokrojonej w kawałki,
- drobno posiekany ząbek czosnku,
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana,
- 1 nieduży por,
- 2 puszki pomidorów (całych lub krojonych),
- pół młodej cukinii,
- puszka fasolki czerwonej lub białej,
- niepełna szklanka makaronu (muszelka),
- natka pietruszki
- bazylia, tymianek, sól, pieprz, ostra papryka,
- starty parmezan.

Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, podsmażyć na niej boczek aż zacznie się przyrumieniać. Dodać do niego cebulę, czosnek, selera, pora i marchewkę oraz poddusić na niedużym ogniu przez kilka minut.

Do rondla dołożyć pozostałe warzywa - fasolkę szparagową, cukinię i pomidory - zalać całość 1,5 litra wody i gotować aż do miękkości warzyw, dodając wody w razie potrzeby. 10 minut przed końcem gotowania wrzucić makaron i odsączoną fasolkę z puszki.

Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i ostrą papryką.

Danie najlepiej podawać w miseczkach, posypane startym parmezanem, z dodatkiem natki pietruszki i pieczywem.

Zobacz też: Zielona Góra, Żary, Gorzów, Międzyrzecz i Strzelce Krajeńskie już walczą

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska