W piątkowym dodatku pomysły na pierogi tradycyjne, wiejskie, na słodko z owocami, pielmieni, kołduny, kulebiaki, chińskie, z twarogiem, z kaszą, ze szpinakiem i wiele innych
(fot. Fotolia)
Nie tylko Polacy mogą rozkoszować się pierogami. Ta potrawa znana jest na Litwie, w Rosji, Białorusi, Ukrainie, ale także w Chinach i Japonii oraz we Włoszech. W każdym kraju pierogi mają nieco inny wygląd i smak, ale sposób ich przygotowania jest podobny.
Przygotowanie pierogów nie jest trudne. Jeśli ktoś nie lubi wykrawać pierogów, może przygotować wałek z ciasta, odcinać małe kawałki jak na kopytka i rozwałkowywać na krążki. Reszta już normalnie: nadziewanie, sklejanie i do garnka z wodą lub piecyka.
Już w piątek, 31 października w "Gazecie Lubuskiej" specjalny dodatek z przepisami na najlepsze pierogi domowej roboty. Znajdziesz w nim przepisy na idealne ciasto do pierogów: tradycyjne bez jajka, kruche do pierogów pieczonych i łatwe francuskie.
A do tego ponad 40 pomysłów na pyszne nadzienia: tradycyjne, wiejskie, na słodko z owocami, pielmieni, kołduny, kulebiaki, chińskie, z twarogiem, z kaszą, ze szpinakiem i wiele innych!
Polecamy!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?