1/9
Odrąbane paluszki wiedźmy, kanapki z robakami. Poznaj oryginalne pomysły na halloweenowe przekąski (przepisy)
2/9
Składniki...
fot. materiały prasowe

Przerażające ciasteczka mumie

Składniki
· 150g masła, miękkiego
· 75g cukru pudru
· 2.5ml Ekstraktu Waniliowego Madagascan
· 225g zwykłej mąki
· Do dekoracji:
· Lukier Waniliowy
· Literki Lukrowe

Sposób przygotowania:
Podgrzej piekarnik do180°C (160°C Termoobieg, Gaz 4). Wyłóż dużą tackę papierem do pieczenia.
W dużej misce ubij masło i cukier aż nabiorą kremowej konsystencji. Przesiej mąkę na wierzch i ostrożnie wymieszaj wszystkie składniki. Rękami, wymieszaj całość i wyrób sprężyste ciasto.
Przełóż na posypaną mąką powierzchnię i delikatnie ugniataj. Podziej na pół. Każdą połowę rozwałkuj do grubości 1/2cm . Wycinarką do pierników o wymiarach 13 x 10cm wytnij po cztery kształty, w razie konieczności ponownie wałkując ciasto.
Przenieś figurki na tacę, delikatnie dziabnij widelcem i schłodź przez 30 minut.
Piecz w piekarniku przez około 18 minut aż nabiorą lekko złocistego koloru. Schłodź przez 10 minut przed przeniesieniem na stojak.
Dekorując kieruj się instrukcjami na puszce Easy Swirl. Zrób paski lukru na każdej figurce tak, aby wyglądały jak bandaże, pozostawiając miejsce na oczy i usta.
Gdy udekorujesz wszystkie mumie możesz podawać. Smacznego!
Uwaga: Super szybką wersję możesz zrobić dekorując gotowe piernikowe figurki.

3/9
Składniki...
fot. materiały prasowe

Dyniowe trufle z marcepanem

Składniki
· 50g Ciemnej czekolady
· 100g okruszków z ciasta czekoladowego
· 50g dżemu malinowego lub morelowego
· Do dekoracji:
· Cukier puder do poprószenia
· 350g Marcepanu
· Barwniki spożywcze w żelu Orange, Lime Green i Jet Black

Sposób przygotowania:
Połam czekoladę do małej żaroodpornej miski i umieść nad patelnią gotującej się wody. Poczekaj aż się roztopi. Odstaw na 10 minut, aby się schłodziła.
Włóż okruszki do miski i wmieszaj stopioną czekoladę oraz dżem. Przykryj i schłodź przez 30 minut aż stanie się na tyle twarde by dało się kształtować.
W tym czasie przygotuj dekorację. Delikatnie posyp powierzchnię roboczą cukrem pudrem. Odetnij 15g kawałek Marcepanu i owiń folią spożywczą. Odetnij jeszcze 40g i również owiń folią.
Weź pozostały kawałek marcepanu, delikatnie spłaszcz i dodaj 5 kropli żelu Neon Orange. Zawiń marcepan zamykając żel i ostrożnie ugniataj aż całość się wymiesza. Kontynuuj dodawanie żelu, po pięć kropel na raz, aż masa nabierze odpowiedniego koloru. Jeśli marcepan stanie się zbyt lepki, posyp cukrem pudrem. Owiń folią, aby nie wyschło. Powtórz całość tak aby zabarwić 40g kawałek marcepanu zielonym żelem a najmniejszy czarnym. Będzie potrzebna cała tubka żelu pomarańczowego, 30 kropli zielonego oraz 45 kropli czarnego.
Podziel miksturę truflową na 8 równych porcji. Uformuj kulki i ułóż na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Przykryj i schłodź przez 30 minut aż stwardnieje.
Podziel pomarańczowy marcepan na 8 kawałków. Spłaszcz każdy kawałek po kolei formując koła o średnicy około 9cm. Na środku koła połóż kulkę truflową. Zamknij truflę zawijając marcepan. Ostrożnie natnij boki kuli nożem i wyłóż na papierze do pieczenia.
Gdy zrobisz 8 dyń, rozwałkuj zielony marcepan i zrób z niego listki, łodygi i pnącza. W razie konieczności przyklejaj je wodą.
Na koniec odłam drobne kawałki czarnego marcepanu i uformuj oczy, usta i delikatnie przymocuj do dyni. Gdy zrobisz wszystkie truflowe dynie, podawaj. Smacznego!
Uwaga: Jeśli w pomieszczeniu jest ciepło, włóż trufle do lodówki na 30 minut przed podaniem.

4/9
Składniki:...
fot. materiały prasowe

Krzyczące Herbatniki

Składniki:
· Herbatniki:
· 280g zwykłej mąki, plus trochę do wałkowania ciasta
· 0.25 łyżeczki sody
· 1 łyżka stołowa przyprawy do ciasta z dyni
· 0.5 łyżeczki drobnej soli
· 170g niesolonego masła, miękkiego
· 70g granulowanego cukru
· 70g jasnobrązowego cukru
· 1 duże jajko
· 2 łyżeczka czystej esencji waniliowej
· Gotowane cukierki: żółte, czerwone, czarne
· Lukier:
· 60ml wody
· 3 łyżki stołowe białka w proszku
· 0.75 łyżeczki esencji pomarańczowej
· 150g do 220g cukru pudru
· Specjalne wyposażenia: 1 pusta puszka po tuńczyku (około 175g) do wycinania ciastek
· Patyczki do lizaków, dostępne w sklepach z przyborami cukierniczymi
Sposób przygotowania
Jak przyrządzić Krzyczące Herbatniki:

Herbatniki:
1) W średniej misce wymieszaj mąkę, sodę, przyprawę do ciasta z dyni oraz sól.
2) W dużej misce ubij masło aż stanie się puszyste. Zeskrob masło ze ścianek miski i dodaj cukry, dalej ubijając aż całość stanie się lekka, około 3 minuty. Dodaj jajko i esencję waniliową, ubijaj aż stanie się gładkie. Stopniowo dodawaj suche składniki cały czas mieszając do powstania gładkiego ciasta.
3) Podziel ciasto na pół i z każdego kawałka uformuj dysk. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
4) Przenieś jeden dysk na powierzchnię posypaną mąką i rozwałkuj na grubość około 0.5cm. Potnij na herbatniki za pomocą puszki po tuńczyku (patrz niżej). Przenieś herbatniki na tacę do pieczenia.
5) Wytnij oczy oraz usta nożem. Wciśnij patyczek do lizaków w wąski koniec każdego herbatnika. Powtarzaj aż skończy się ciasto. Ciasteczka trzymaj w lodówce przez minimum 30 minut.
6) Równo rozłóż tacki w piekarniku i podgrzej piekarnik do180C/Gaz 4. Włóż cukierki do małego woreczka plastikowego i potłucz na małe kawałki.
7) Piecz herbatniki około 20 minut. Wyjmij tacki z piekarnika i delikatnie posyp pokruszonymi cukierkami. Piecz dalej aż cukierki się stopią, około 3 minuty. Schłodź ciastka na tackach przez 10 minut, potem przenieś na stojak.
Lukier:
1) wymieszaj wodę, białko w proszku oraz esencję pomarańczową aż nabiorą gładkiej konsystencji. Stopniowo dodawaj cukru pudru aż powstanie gładki lukier. Posmaruj wierzch ciastek lukrem, Odstaw aż lukier się zetnie, około 30 minut. Podawaj lub przechowuj w zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 3 dni.
Uwagi: usuń wierzch oraz spód puszki i wyrzuć. Umyj i dobrze wysusz. Z jednej strony ściśnij puszkę aby utworzyć kształt czaszki.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Falubaz Zielona Góra rozbił Stal Rzeszów w meczu sparingowym

Falubaz Zielona Góra rozbił Stal Rzeszów w meczu sparingowym

Rafał Z. z zarzutami. Przyznał się do zabójstwa żony

Rafał Z. z zarzutami. Przyznał się do zabójstwa żony

Falubaz Zielona Góra - GKM Grudziądz. Oby tylko głównej roli nie odegrała pogoda

Falubaz Zielona Góra - GKM Grudziądz. Oby tylko głównej roli nie odegrała pogoda

Zobacz również

Gorąca pasja modelki byłej gwiazdy Barcelony rozpala fanów zdjęciami z Bali. WOW

Gorąca pasja modelki byłej gwiazdy Barcelony rozpala fanów zdjęciami z Bali. WOW

Falubaz Zielona Góra - GKM Grudziądz. Oby tylko głównej roli nie odegrała pogoda

Falubaz Zielona Góra - GKM Grudziądz. Oby tylko głównej roli nie odegrała pogoda