1/4
Składniki:...
fot. materiały prasowe

Penne z łososiem w pomidorowym sosie

Składniki:
Makaron (1 op.)
Filet z łososia (300g)
Pomidorów krojone w puszce (2 op.)
Szczypiorek
Natka pietruszki
Koper włoski (1/2 bulwy)
Por (biała część)
Czosnek (4 ząbki)
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta
Filet kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie. Zdejmujemy rybę z patelni i odkładamy na talerzyk.
Warzywa siekamy drobno i smażymy na patelni dodając odrobinę oliwy z oliwek. Gdy się zarumienią dodajemy pomidory z puszki i chwilę gotujemy. Gdy sos zgęstnieje dodajemy rybę i ugotowany makaron. Podajemy udekorowane siekanym szczypiorkiem i natką.

2/4
Światowy Dzień Makaronu: przepisy na wyjątkowe dania!
fot. materiały prasowe
3/4
Składniki:...
fot. materiały prasowe

Sałatka makaronowa ze smażonym boczkiem, awokado i

Składniki:
Makaron muszelki (1 op.)
Pomidorki koktajlowe (200g)
Miękkie awokado (1 szt.)
Boczek wędzony (8 plastrów)
Majonez (2 łyżki)
Kwaśna śmietana 18% (2 łyżki)
Sok z połowy cytryny
Sól, pieprz

Makaron gotujemy wg zaleceń producenta na opakowaniu, pilnując by był al dente, odlewamy i studzimy. Boczek kroimy w mniejsze kawałki i smażymy aż będzie chrupki i dodajemy do makaronu. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki a awokado w kostkę i też dodajemy do makaronu. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy majonez i śmietanę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem schładzamy około 30 minut w lodówce.

4/4
Składniki:...
fot. materiały prasowe

Serowe koperty zapiekane z sosem pomidorowym i bes

Składniki:
Makaron Lasagne
Mozarella (2 kule)
Tarty parmezan (100g)
Ricotta (100g)
Gałka muszkatołowa
Sól, pieprz
Pomidory w puszce (1 op.)
Czosnek (2 ząbki)
Cebula (2 szt.)
Oregano suszone
Cukier brązowy
Oliwa
Masło (100g)
Mąka Lubella Puszysta Poznańska (100g)
Mleko (500ml)

Przygotowanie:
Makaron obgotowujemy. Ricottę mieszamy z parmezanem i doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Tak przygotowany farsz nakładamy na połowę płata makaronu, następnie na każdej z nich układamy po kawałku mozarellii składamy na pół.

Masło roztapiamy i przesmażamy na nim mąkę, następnie dolewamy mleko cały czas mieszając by powstał beszamel. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Na patelni przesmażamy na oliwie posiekany czosnek i cebule, a następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i brązowym cukrem do smaku, tak by sos był lekko słodki.

Do formy do zapiekania nalewamy sos pomidorowy i układamy makaronowe koperty, a następnie przykrywamy całość gęstym beszamelem i zapiekamy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Przejdź na i.pl

Polecamy

Falubaz Zielona Góra rozbił Stal Rzeszów w meczu sparingowym

Falubaz Zielona Góra rozbił Stal Rzeszów w meczu sparingowym

Rafał Z. z zarzutami. Przyznał się do zabójstwa żony

Rafał Z. z zarzutami. Przyznał się do zabójstwa żony

W Żaganiu rozpoczęło się święto "Hetmańskiej Brygady" Przed nami wiele uroczystości

W Żaganiu rozpoczęło się święto "Hetmańskiej Brygady" Przed nami wiele uroczystości

Zobacz również

Rafał Z. z zarzutami. Przyznał się do zabójstwa żony

Rafał Z. z zarzutami. Przyznał się do zabójstwa żony

Nowy sklep w Zielonej Górze. Tłumy w kolejkach już od samego rana | WIDEO, ZDJĘCIA

Nowy sklep w Zielonej Górze. Tłumy w kolejkach już od samego rana | WIDEO, ZDJĘCIA