Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Uczniowie gorzowskiego Gastronomika gotują tak, że... aż palce lizać!

(tr)
Od lewej: Agnieszka Dymińska, Maciej Pisarek i Kamila Woźniak (brakuje Ani Łohunko) zmiażdżyli konkurencję na ogólnopolskim konkursie kulinarnym.
Od lewej: Agnieszka Dymińska, Maciej Pisarek i Kamila Woźniak (brakuje Ani Łohunko) zmiażdżyli konkurencję na ogólnopolskim konkursie kulinarnym. Tomasz Rusek
Przepis na sukces? Proste! Potrzebna jest pełna szklanka talentu, cztery kilogramy ciężkiej pracy, kilogram solidnych praktyk i... łyżeczka szczęścia. Agnieszka, Kamila, Ania i Maciej znają ten przepis na pamięć.

Magda Gessler? Karol Okrasa? A może Pascal Brodnicki? Tych znanych magików kuchni już niedługo mogą zastąpić właśnie oni - uczniowie gorzowskiego Gastronomika. I nie jest to teoria na wyrost. O tych młodych - zdolnych już wie cała kucharska Polska. Skąd? Bo właśnie roznieśli konkurencję w prestiżowym, ogólnopolskim konkursie "Gotuj lokalnie".

Najpierw były wielkie eliminacje. Wystartowały w nich aż 72 uczniowskie ekipy z całej Polski. Jednak do finału weszło tylko dziesięć duetów. I teraz uwaga: pierwsze i drugie miejsce w finale zajęli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie. Ich przepis na sukces to m.in. wieprzowe policzki i strudel rolowany z kozim serem, makiem i duszonymi wiśniami.

Więcej przeczytasz w sobotnio-niedzielnym (4-5 października), papierowym wydaniu "Gazety Lubuskiej". Tam też znajdziesz przepisy na zwycięskie potrawy

Zobacz też: Co kryją w sobie warzywa i owoce? Co warto wiedzieć podczas przygotowywania z nich potraw?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska