Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nadziewamy makaronem! (przepis)

oprac. maw, źródło: materiały prasowe
Makarony Międzybrodzkie
Jako że sezon na czerwone warzywa trwa, warto wykorzystać je do przygotowania czegoś ciekawego i pysznego. Mowa o nadziewanych makaronem pomidorach albo paprykach.

Podany przepis możemy zastosować zarówno do pomidorów, jak i do papryki:

Składniki:
Makaron ryż - 250 g
Łopatka wieprzowa - 200 g
Boczek wędzony - 200 g
Cebula - 3 szt.
Olej - 3 łyżki
Masło - 1 łyżka
Papryka lub pomidor - 6 sztuk
Sól, pieprz czarny i ziołowy
Natka pietruszki - 1 pęczek

Wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do tego zmielony na maszynce boczek i łopatkę. Całość dusimy przez chwilę na patelni. Dodajemy przyprawy, ugotowany wcześniej na półtwardo Międzybrodzki Makaron ryż, posiekaną natkę pietruszki oraz masło. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy wydrążone papryki lub pomidory, przykrywamy ich wieczkiem i w temperaturze 160˚C pieczemy ok. 45 minut.

Wszystkie informacje o Winobraniu 2014:**

Winobranie 2014 - program, koncerty, zdjęcia, wideo

**

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska