Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Stwórz w domu lekki i zdrowy bar sałatkowy (przepis)

Redakcja
źródło: Fotolia/Makarony Międzybrodzkie
Świeże i pachnące warzywa możemy wykorzystać zarówno na śniadanie, obiad czy kolacje. Świetnie smakują w najróżniejszych połączeniach. Jednym z takich posiłków są sałatki. Warzywa w połączeniu z makaronami są wyjątkowo smaczne i pożywne.

Domowa sałatka makaronowa

Składniki:
Makaron rurka penne - 250g
Pomidorki koktajlowe - 8 szt.
Brokuł - 1 szt.
Ogórek zielony - 1 szt.
Cebula - 1 szt.
Czosnek - 1 ząbki
Oliwa z oliwek - 2 łyżki
Oregano, bazylia, pieprz, sól

Wykonanie:

Makaron penne gotujemy, a następnie odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie.
Różyczki brokułów gotujemy w osolonej wodzie. Pomidorki, ogórka, cebulę i ząbek czosnku siekamy na mniejsze części.
Cebulę delikatnie podsmażamy razem z czosnkiem na patelni.
Wszystkie produkty po ich całkowitym ostudzeniu mieszamy w jednym naczyniu. Dodajemy do tego 2 łyżki oliwi oraz przyprawy do smaku według uznania.

Makaronowy ryż na lunch

Składniki:
Makaron ryż - 250g
Brokuł - 1 szt.
Oliwki
Pomidor - 2 szt.
Świeża bazylia
Oliwa z oliwy
Pieprz i sól

Wykonanie:

Makaron penne gotujemy, a następnie odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie.
Różyczki brokułów gotujemy w osolonej wodzie. Pomidorki, ogórka, cebulę i ząbek czosnku siekamy na mniejsze części.
Cebulę delikatnie podsmażamy razem z czosnkiem na patelni.
Wszystkie produkty po ich całkowitym ostudzeniu mieszamy w jednym naczyniu. Dodajemy do tego 2 łyżki oliwi oraz przyprawy do smaku według uznania.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska