Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grecka mousaka (przepis)

Redakcja
Mousaka.
Mousaka. Czytelniczka Elżbieta Prosińska.
- Królowa kuchni greckiej - pisze nasza Czytelniczka Elżbieta Prosińska.

Składniki:
1. 1/2 kg ziemniaków
2. 2 duże cebule
3. 3 ząbki czosnku
4. 500 gram zmielonej jagnięciny (wołowiny lub wieprzowiny)
5. 3 liście laurowe
6. 4 kulki ziela angielskiego
7. 2 łyżki oregano
8. Łyżeczka soli i pieprzu
9. Puszka pomidorów bez skórki
10. Bakłażan
11. Cukinia
12. 5 łyżek koncentratu pomidorowego
13. Oliwa

Sos beszamelowy
Składniki:
1. 1/2 kostki masła
2. 2 czubate łyżki mąki
3. Szklanka mleka
4. Jajko
5. 250 gram sera żółtego
6. Łyżeczka soli

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w średniej grubości plasterki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podsmażone ziemniaki przekładamy na sito lub ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka z oliwą. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do garnka z cebulą. Podsmażamy. Dodajemy mięso, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Mieszamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory w puszce i dusimy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy na jednolitą masę.
Bakłażana i cukinię myjemy, kroimy w plastry średniej grubości, solimy i smażymy na patelni z obu stron.
Na dno naczynia żaroodpornego układamy warstwę ziemniaków, następnie plastry bakłażana i cukinii. Następnie wykładamy mięso z dodatkami.

Sos beszamelowy:
Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i mieszamy. Wlewamy mleko, zagotowujemy ciągle mieszając. Gdy sos zacznie gęstnięć dodajemy rozkłócone jajko i ciągle mieszamy. Dodajemy starty na tarce na grubych oczkach ser i ciągle mieszamy. Przyprawiamy solą i mieszamy. Sos wykładamy na mousakę i pieczemy w temp. 180 stopni c około 30 minut do momentu utworzenia się złocistej skorupki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska