Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grecko-polska musaka (przepis)

Redakcja
Musaka.
Musaka. Czytelniczka Dorota Moczurad
- Jedna z bardziej lubianych potraw w moim domu , pewnie dlatego notorycznie modyfikowana . Ideału jeszcze nie dosięgła, ale w tej wersji jest już dość blisko, przynajmniej w ocenie domowników i naszych gości - napisała Czytelniczka Dorota Moczurad.

Składniki:
- bakłażany: 1.5 kilograma
- mięso mielone z indyka: 0.5 kilograma
- pomidory (dojrzałe, najlepiej malinowe ): 5 sztuk
- ziemniaki (duże surowe): 4 sztuki
- cebula (średnia, najlepiej fioletowa ): 2 sztuki
- czosnek: 3 ząbki ( koniecznie polski , ostry i aromatyczny )
Czasem do mięsa dodaję drobno pokrojone i podsmażone boczniaki a w sezonie kurki .

PRZYPRAWY:
- koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
- oregano,tymianek, rozmaryn: 1 łyżka
- sól, pieprz: 1 łyżka
- olej: 1.5 szklanki

SOS BESZAMELOWY:
- mleko: 3 szklanki
- masło: 4 łyżki
- mąka: 4 łyżki
- żółtko: 3 sztuki
- ser żółty (twardy, starty): 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany umyj i pokrój w plastry ( ok. 0,5 cm) .Posól je i odstaw na pól godziny a następnie opłucz pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Usmaż je o na mocno rozgrzanej oliwie na złoty kolor, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i przekładaj na talerz. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry ok. 0,5 cm a następnie podgotuj je chwilkę - powinny być lekko twardawe .Odcedź na sitku i pozostaw do ostygnięcia Sparzone i obrane ze skórki 3 pomidory pokrój na cząstki usuń z nich nasionka, a miąższ odłóż do miseczki. Cebule pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i podsmaż, mieszając, na sporej patelni na oliwie pozostałej ze smażenia bakłażanów.. Gdy cebula przyrumieni się na złoto , dodaj mięso i smaż, cały czas mieszając i rozdrabniając je . Dodaj do mięsa pomidory i koncentrat, wymieszaj i posól. Całość duś pod przykryciem około 20 minut na malutkim ogniu , pod koniec a dopraw ziołami i pieprzem.
  2. Przygotuj sos beszamelowy : W garnku rozpuść masło , wsyp mąkę, po minucie smażenia zdejmij z ognia i rozprowadź wlewanym po troszkę zimnym mlekiem, cały czas energicznie roztrzepując sos trzepaczką. Postaw garnek na ogniu i gotuj powolutku, aż sos zgęstnieje. Dodaj połowę startego sera, dopraw solą i pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj i odstaw, żeby trochę ostygł. Na koniec wymieszaj roztrzepane żółtka z niewielką ilością gorącego sosu i przelej je po trochu do rondla, cały czas intensywnie mieszając .
  3. Termostat piekarnika ustaw na 190°C. Wysmaruj tłuszczem formę średniej wielkości i ułóż w nim warstwami: bakłażany, mięso, ziemniaki znowu bakłażany, mięso, pokrojone w plasterki, obrane ze skóry pozostałe pomidory i na końcu bakłażany . Polej wszystko sosem. Do nagrzanego piekarnika wstaw musakę a po 20 minutach posyp resztą sera .Po ok. 40 min. zrumieniona z wierzchu musaka jest gotowa . Na stół powinna być podana w formie , w której się piekła .Koniecznie w towarzystwie dobrego wina i przy dźwiękach greckiej muzyki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska