Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chcesz żyć sto lat i dłużej? Obserwuj swój organizm

Paweł Kozłowski 68 324 88 79 [email protected]
Czy zamiast jeść hamburgera na stacji paliw, nie warto wstać wcześniej i przygotować sobie porządne, zdrowe śniadanie?
Czy zamiast jeść hamburgera na stacji paliw, nie warto wstać wcześniej i przygotować sobie porządne, zdrowe śniadanie? Fotolia
Siedząca praca, mało ruchu po niej i dużo energii w tanim pożywieniu. A trzy najpopularniejsze składniki jedzenia serwowanego nam przez przemysł spożywczy to tzw. białe śmierci: cukier, sól i mąka. Efekt? 60 proc. dorosłych Polaków i co druga Polka mają nadwagę lub są otyli.

Przez dodatkowe kilogramy zaczynamy sięgać po diety lub się głodzimy. Organizm nie jest głupi i obniża metabolizm. Kiedy więc wracamy do starego żywienia, szybko wracają nam też stracone kilogramy. Często z nadwyżką. - Znam przypadki, kiedy osoby, chcące zrzucić 4-5 kilogramów, po kilku latach miały ich kilkanaście więcej. - podkreśla gorzowianin Andrzej Stefanowicz, dietetyk, trener i motywator. I podpowiada, by każdy z nas wytyczył sobie cel. Reszta przyjdzie sama, czyli świetna sylwetka i samopoczucie. - Kiedy rozmawiam z klientami, proponuję, by ich celem stało się dożycie 100 lat, w szczęściu i zdrowiu. Kiedy to stanie się naszą motywacją, nadmiar kilogramów sam zniknie, będziemy szczupli, sprawni i w dobrej kondycji. Nie musimy nagle zmieniać całego życia i chudnąć na wyścigi. W końcu mamy na to 100 lat - mówi.

Odpowiednia dieta to nie tylko utrata kilogramów. To przede wszystkim zdrowie. - Już Hipokrates mówił, że jedzenie jest jak lekarstwo. Medycyna jest świetna w nagłych przypadkach, zachorowaniach czy złamaniach. Lecz to jedzenie może uchronić nas przed chorobami. Dobrze odżywiony i zdrowy organizm jest w stanie sam się obronić. Dieta to tania i najlepsza profilaktyka. Albo pełna apteczka leków, albo pełna lodówka zdrowego jedzenia - dodaje gorzowianin.

Jak powinien wyglądać nasz posiłek? Połowa talerza to warzywa i owoce. 1/4 - białko, a więc np. ryby, chude mięso, chudy nabiał. Pozostałą część powinniśmy wypełnić kaszą, makaronem (z mąki owsianej lub żytniej), roślinami strączkowymi, orzechami, ziemniakami. Używajmy oleju tłoczonego na zimno i nie bójmy się sięgnąć po takie składniki, jak ziarno kakaowca, herbata z pokrzywy czy zioła...

Więcej informacji na ten temat znajdziesz w sobotnio-niedzielnym (5-6 lipca), papierowym wydaniu "Gazety Lubuskiej"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska