Krem z dyni
Krem z dyni
Składniki:
- ok. 70 dag dyni
- 2 duże ziemniaki
- 2 średnie cebule
- 750 ml bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 20 g pestek z dyni
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na złoty kolor na oliwie. Ziemniaki i dynię obieramy i kroimy na dość grubą kostkę, a następnie dodajemy do cebuli i czosnku. Całość posypujemy 1 łyżeczką przyprawy curry. Po upływie ok. 15 min dodajemy bulion warzywny i gotujemy aż ziemniaki i dynia będą miękkie. Następnie wszystko dokładnie miksujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz łyżką cukru. Podajemy z uprażonymi na suchej patelni pestkami z dyni i śmietaną wg uznania (wersja mniej dietetyczna).
Zupa z dyni po tajsku
Składniki:
* 1,5 kg obranej i oczyszczonej dyni
* 2 marchewki
* 1 cebula
* ok.1,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego
* 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
* 150 ml mleczka kokosowego
* 1 ząbek czosnku
* 1/4 łyżeczki suszonego imbiru (lub mały kawałek świeżego)
* 3-4 łyżki oleju
* natka pietruszki
* sól, pieprz
* nasiona słonecznika
Przygotowanie:
Dynię zetrzeć robotem na wiórki (lub pokroić w drobną kostkę). Obrane marchewki zetrzeć robotem (lub na tarce) na wiórki.
Cebulę pokroić na drobną kostkę i wrzucić na dużą patelnię, na rozgrzany olej. Po kilku minutach dodać starte warzywa.
Podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka i zalać rosołem/bulionem. Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać mleczko kokosowe, przeciśnięty przez praskę czosnek, siekaną natkę pietruszki i przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu.
Przed podaniem posypać prażonymi ziarnami dyni lub słonecznika.
Pasztet z dyni
Składniki:
3 szklanki tartej dyni, 2 szklanki tartej bułki, 0,5 szklanki oleju, 2 marchewki, 2 cebule, 20 dag żółtego sera, 4 jajka, natka pietruszki, czosnek, sól, pieprz i majeranek
Przygotowanie:
Oczyszczoną dynię, marchew, cebulę i ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Pietruszkę posiekać. Wszystko wymieszać. Dodać 4 żółtka, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec dołożyć sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy posypanej bułka tartą. Piec ok. 70 minut.
(przepis Ireny Lange z Kowalowa - przepis zamieszczony w publikacji "Zapomniana dynia na naszym stole” wydanej przez Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku)