Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Warstwowa sałatka z tuńczykiem (przepis)

Czytelniczka Magdalena Konsewicz
Smacznego!
Smacznego! Czytelniczka Magdalena Konsewicz
Jest prosta w przygotowaniu i chyba nie ma takiej osoby, której by nie smakowała. Nie masz pomysłu na sałatkę? Skorzystaj z przepisu naszej Czytelniczki Magdaleny Konsewicz.

Składniki:

- 3 jajka
- puszka tuńczyka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 200 g żółtego sera
- 2 średnie cebule
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- pieprz, szczypta chilli

Przygotowanie

Cebulę pokroić w kostkę, a następnie wrzucić na wrzątek i zaczekać, aż się ponownie zagotuje. Wtedy odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo, oddzielić białka od żółtek. W miseczce wymieszać majonez z musztardą i doprawić pieprzem i chili.
Układać warstwami w przeźroczystej salaterce:
1. połowa żółtego sera - startego na tarce, na grubych oczkach
2. białko - starte na tarce, na grubych oczkach
3. połowa sosu majonezowo - musztardowego
4. cebula
5. tuńczyk
6. sos majonezowo - musztardowy
7. kukurydza
8. reszta żółtego sera - pokrojony w kostkę
9. żółtka starte na tarce
Tak przygotowaną sałatkę przechowywać w lodówce.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska