Słomka w czekoladzie z dodatkami
(fot. Czytelniczka Monika Piekarska)
Słomka w czekoladzie z dodatkami
Składniki:
* 1 tabliczka gorzkiej czekolady
* słomka ptysiowa
* sezam, wiórki kokosowe, posypka cukrowa, słonecznik, zmielone migdały lub orzech w zależności co lubimy
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Koniec słomki zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie a potem "panierujemy" w ulubionych dodatkach.
Czekoladowy mus ze słomką ptysiową
Składniki:
* 1 tabliczka czekolady gorzkiej
* 250 g serka mascarpone
* 50 ml śmietanki 30 %
* słomka ptysiowa
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej serek mascarpone, mieszamy, potem dodajemy śmietankę i jeszcze raz dokładnie mieszamy mikserem. Przekładamy do szklaneczek. Możemy jeść od razu lub wstawić do lodówki, deser wtedy stężeje. Oczywiście podajemy ze słomką ptysiową.
Czekoladowy sernik na zimno
(fot. Czytelniczka Monika Piekarska)
Czekoladowy sernik na zimno
Składniki:
* 500 g serka mascarpone
* 300 śmietany 30 %,
* 300 g gorzkiej czekolady
* 3/4 szklanki cukru
* do wyłożenia tortownicy biszkopty okrągłe
* wiśnie bez pestek
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,śmietanę ubić.Mascarpone utrzeć z cukrem,dodać roztopioną czekoladę i wymieszać.Potem dodać ubitą śmietanę oraz wiśnie (mogą być mrożone,świeże lub z kompotu ja dałam mały słoik konfitury z całymi wiśniami) i delikatnie wymieszać.Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej biszkoptami.Wstawić do lodówki na min. 8 godzin.Przed podaniem udekorować wiórkami kokosowymi.
Mazurek czekoladowo-orzechowy
Składniki:
* 250 g mąki
* 100 g cukru pudru
* 150 g margaryny
* 2 żółtka
* 2 łyżki kakao
* 50 g gorzkiej czekolady
* 400 g masy krówkowej o smaku orzechowym
* 3 łyżki mleka
Mąkę wymieszać z kakao i cukrem pudrem.Dodać margarynę i posiekać nożem,dodać żółtka i zagnieść ciasto.Potem ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.Potem ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę.Piec ok 30-40 minut na 175 C.Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać.Masę wyłożyć na wystudzone ciasto i dowolnie udekorować.
Ciasteczka czekoladowo-migdałowe
(fot. Czytelniczka Monika Piekarska)
Sernik z masa krówkową
Składniki na ciasto:
* 1 szklanka mąki
* 5 łyżek cukru pudru
* 100 g margaryny
* 2 żółtka
* duża szczypta soli
Masa serowa:
* 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
* 1 szklanka cukru pudru
* 6 jajek
* 50 g margaryny
* 400 g masy krówkowej o smaku kakaowym
* 5 łyżek mąki ziemniaczanej
* 5 łyżek mąki pszennej
* 1 łyżka cukru waniliowego
* szczypta soli
Polewa:
* 1 tabliczka gorzkiej czekolady
* 1 łyżka margaryny
* 3 łyzki mleka
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z margaryna,dodac mleko i dokładnie wymieszac.Dotowa polewą polać sernik.
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą.Dodać margarynę,posiekać nożem.Dodać żółtka i zagnieść ciasto.Ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.Potem ciastem wylepić formę (20x25) wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 20 minut.
masa serowa:
Margarynę rozpuścić i przestudzić.Żółtka utrzeć z cukrem pudrem.Cały czas ubijać i dodawać porcjami ser,roztopioną margarynę oraz mąki wymieszane z cukrem waniliowym.Masę serową podzielić na dwie równe części .Do jednej dodać masę krówkową. Białka ubić z solą na sztywna pianę.Do każdej z mas dodać połowę białek i dokładnie wymieszać.Na upieczone ciasto wlewać porcjami na przemian obie masy.Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 60 minut.Po wystudzeniu udekorować sernik polewą czekoladową i posypać np.płatkami migdałowymi.
Ciastka czekoladowo-migdałowe
Składniki:
* 150 g margaryny
* 340 g mąki pszennej
* 110 g czekolady gorzkiej
* 2 jajka
* 2 żółtka
* 120 g płatków migdałowych
* 350 g cukru
* kilka kropel aromatu rumowego
Margarynę topimy w rondelku z czekoladą i studzimy.Płatki migdałowe zmielić.Jajka,żółtka i cukier ucieramy na puszystą masę.Dodajemy aromat i rozpuszczoną czekoladę.Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z migdałami i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie włożyć je na ok 1 godzinkę do lodówki.Z ciasta formować kulki o średnicy 2 cm i lekko spłaszczyć,ułożyć na blasze wyłożonej papierem.Piec ok 12 minut na 175 C aż ciasteczka będą sztywne.Gotowe ciasteczka dowolnie udekorować-można posypać cukrem pudrem,polać polewą czekoladową(tabliczka czekolady rozpuszczona w kapieli wodnej z dodatkiem łyzki margaryny i 3 łyzek mleka) i posypać mielonymi migdałami czy wiórkami kokosowymi.Zamiast migdałów możemy dodać słonecznik.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?