KONKURS
KONKURS
Czekamy na Wasze przepisy na pączki, które będą królować 7 lutego w Tłusty Czwartek na naszych stołach. Do wygrania zestaw akcesoriów od firmy Fiskars!
ZASADY KONKURSU:
* Wystarczy przesłać swój przepis (najlepiej ze zdjęciem pączka) na mail: [email protected]
* Każda osoba może przesłać tylko jeden przepis
* na Wasze przepisy czekamy do 6 lutego (do godziny 12.00).
* Zwycięzcy zostaną ogłoszeni na portalu gazetalubuska.pl 7 lutego
* Spośród opublikowanych przepisów wybrany zostanie jeden - a jego autor otrzyma zestaw akcesoriów Fiskars.
NAGRODA GŁÓWNA TO ZESTAW SKŁADAJĄCY SIĘ Z:
* pędzelka silikonowego z ruchomą główką
* szpatuły do ciasta
* trzepaczki
BARTUSIOWE PĄCZUSIE
SKŁADNIKI:
- 3/4 litra mleka
- 10 dkg masła
- 1 1/2 kg mąki
- 6-10 jajek
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- alkohol
- 10 dag drożdży
- aromat pomarańczowy
- 4 łyżki skórki startej z pomarańczy
- 400 g powideł ulubionych
Zobacz też: >> Lubuskie smaki, kulinarna strona rozkoszy
PRZYGOTOWANIE:
Pół litra mleka zagotować z masłem. Wsypać 1/2 kg mąki i mieszać aż utworzy się "papka". Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Następnie dodać aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i alkohol.
Drożdże rozpuścić w 1/4 litra mleka (mleko musi być letnie) do "papki" dodać ubite jajka, roztopione drożdże i resztę mąki. Dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce. Po krótkim czasie formować kulki, włożyć powidła, zlepić i położyć do wyrośnięcia zlepieniem do dołu.
Smażyć pod przykryciem zanurzając pączki zlepieniem do góry. Po odwróceniu pączków smażyć już bez przykrywki. Ostudzone pączki posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Monika Struk
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?