Pączki z konfiturą różaną i cytrynowym lukrem (przepis)

Dodano: 4 lutego 2013, 10:30 Autor:

Michał Rapeła przysłał przepis na pyszne pączki z nadzieniem różanym i cytrynowym lukrem.

KONKURS

Czekamy na Wasze przepisy na pączki, które będą królować 7 lutego w Tłusty Czwartek na naszych stołach. Do wygrania zestaw akcesoriów od firmy Fiskars!

Już niedługo wielkie święto łasuchów. Tłusty Czwartek to dzień, w którym
nie liczą się kalorie, a wszystkie diety odchodzą na bok.

Należy zjeść coś smacznego i przede wszystkim słodkiego. Tradycyjnie wybierane są pączki. I to właśnie na nie wraz z firmą Fiskars poszukujemy przepisów.

Zobacz też: >> Lubuskie smaki, kulinarna strona rozkoszy

A najciekawszy firma Fiskars nagrodzi niezbędnym w kuchni zestawem akcesoriów Fiskars Functional Form. Będą one pomocne w przygotowaniu prawdziwych rarytasów, a jednocześnie umilą czas spędzony na pieczeniu domowych pyszności.

NAGRODA GŁÓWNA TO ZESTAW SKŁADAJĄCY SIĘ Z:

* pędzelka silikonowego z ruchomą główką
* szpatuły do ciasta
* trzepaczki

ZASADY KONKURSU:

* Wystarczy przesłać swój przepis (najlepiej ze zdjęciem pączka) na mail: konkurs@gazetalubuska.pl
* Każda osoba może przesłać tylko jeden przepis
* na Wasze przepisy czekamy do 6 lutego (do godziny 12.00).
* Zwycięzcy zostaną ogłoszeni na portalu gazetalubuska.pl 7 lutego
* Spośród opublikowanych przepisów wybrany zostanie jeden – a jego autor otrzyma zestaw akcesoriów Fiskars.

Przepis na pączki z konfiturą różaną i cytrynowym lukrem

SKŁADNIKI na 14 sztuk:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 25g drożdży świeżych
- 1/4 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka soli
- skórka z pomarańczy i limonki
- 100 g zimnego masła
- olej rzepakowy do smażenia ok. 3-4 szklanek

PRZYGOTOWANIE
Letnie mleko wymieszaj z łyżką cukru i drożdżami. Odstaw na chwilkę, aby drożdże się spieniły. Dodaj do miski z mlekiem i drożdżami resztę cukru i żółtka. Wszystko wymieszaj. W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę z solą i skórką z pomarańczy i limonki. Do mąki dodać zimne masło pokrojone w kostkę i dokładnie wymieszać palcami. Do mąki z masłem dodać rozczyn (mleko z drożdżami) i wymieszać drewnianą łyżką. Na stolnicę oprószoną mąką wyłożyć ciasto i wyrabiać je 5-6 minut aż będzie gładkie i błyszczące. Nie dosypuj mąki, bo wtedy pączki będą twarde. Wyrobione ciasto przełóż do miski wysmarowanej masłem i odstaw w ciepłe, miejsce na godzinę przykrywając je z góry ściereczką bawełnianą. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość uderz w nie pięścią. Wyjmij na blat i formuj małe kuleczki o średnicy 2-3 cm i odkładaj na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Blaszkę z pączkami odstaw ponownie w ciepłe miejsce na godzinę przykryte bawełnianym ręcznikiem.
W rondlu rozgrzej olej. Smaż pączki na złoty kolor z każdej strony, wykładaj na ręcznik papierowy. Kiedy pączki już ostygną nadziej je konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego.

Lukier cytrynowy:

SKŁADNIKI :
- 200-250 g cukru pudru
- 2-3 łyżek soku z cytryny
- 2-3 łyżek ciepłej wody

PRZYGOTOWANIE
Wodę i sok z cytryny razem wymieszać. Dodawać stopniowo do wody z sokiem przesiany cukier puder cały czas ucierając. Jeżeli lukier jest za twardy dodać łyżkę wody, jeżeli za rzadki cukier. Pączki pokryć lukrem i zetrzeć na nie skórkę z pomarańczy i limonki.

Zamiast kupnej konfitury różanej można zrobić ją samemu (niestety tylko w sezonie).

Konfitura różana
Potrzebujemy 150g płatków dzikiej róży. Na taką ilość potrzebujemy zagotować syrop ze 100 ml wody i 7-8 łyżek cukru. Gdy syrop będzie klarowny, wrzucamy płatki i smażymy na niewielkim ogniu, aż będą jednolitą, szklistą masą (ok. 30 minut). Jeśli masa byłaby za sucha, podlać lekko wodą. Pod koniec smażenia dodać parę kropel soku z cytryny dla zachowania koloru, wymieszać i po paru chwilach skosztować, czy nie jest za mało słodkie i ewentualnie dosłodzić. Z podanych ilości uzyskałem ok. 200 ml konfitury.

Smacznego !

Michał Rapeła

Wszystkie konkursowe przepisy znajdziesz na naszym kulinarnym fanpage na facebooku: >> Lubuskie smaki, kulinarna strona rozkoszy

Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Brak ankiety.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Kontakt w/s prenumeraty »

Zadzwoń 0 800 16 00 16 lub 68 324 30 66

Napisz maila:

Jesteśmy też na:

Gazeta Lubuska jest częścią grupy Media Regionalne

Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.gazetalubuska.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne Sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.