Mus jabłkowy z papierówek
Mus jabłkowy z papierówek
(przepis Anieli Dydo z Kłodawy)
5 kg papierówek, odrobina wody, cukier do smaku
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy środki (można to zrobić ręcznie, albo specjalnym urządzeniem) i kroimy na ósemki. Do żeliwnego garnka wlewamy odrobinę wody, wrzucamy jabłka i gotujemy na małym ogniu. Po ok. godzinie jabłka powinny się rozgotować. Gdy w garnku jest za dużo soku, odsączamy go na sitku. Mus możemy od razu włożyć do umytych i wyparzonych słoików lub - jeśli chcemy, by był bardziej słodki - dodać najpierw cukru. Słoiki pasteryzujemy do momentu zagotowania. Mus to idealny dodatek do naleśników i ciast. Niesłodzony jest idealnym deserem dla cukrzyków.
Pigwa w cukrze
Pigwa w cukrze
(przepis Urszuli Łaputy z Santocka)
5 kg pigwy, 5 kg cukru
Dojrzałą pigwę myjemy, wydrążamy środek i kroimy w cienkie plasterki. W dużym garnku układamy warstwę owoców, warstwę cukru i tak na przemian. Tak napełniony garnek może stać nawet przez całą zimę. Trzeba tylko co jakiś czas przemieszać warstwy, by mieszanina nie skisła. Gdy cukier się rozpuści, wkładamy pigwę do słoików i chwilę pasteryzujemy, aż "słoik chwyci". W chłodne dni podajemy do herbatki. Sprawdza się też w słodkich wypiekach.
Słoneczna papierówka zimą
Słoneczna papierówka.
(przepis Anny Wołoszczuk z Janczewa)
5 kg papierówek, 5 l wody, 1 kg cukru, kwasek cytrynowy do smaku
Wodę, cukier i kwasek zagotować. Powinniśmy otrzymać syrop. Papierówki (raczej mniejsze) umyć, wykroić szypułki, ogonki pozostawić. Owoce ułożyć ciasno w słoiku i zalać syropem. Pasteryzujemy od 3 do 5 minut, nie dłużej, bo papierówki popękają. Podajemy jako deser.
Czarna porzeczka Lodzi
Czarna porzeczka
(przepis Leokadii Wołoszczuk z Janczewa)
2 kg czarnej porzeczki, 1 kg cukru
Owoce myjemy, czyścimy, odrywamy gałązki. Smażymy jak powidła. W dużym garnku przez dwa dni, po 10 minut od momentu zagotowania. Należy uważać, by nie dodać za dużo cukru, bo z porzeczki zrobi się galareta, ani by nie gotować za długo, bo porzeczka wyjdzie za gęsta. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut od zagotowania. Smakuje, jako dodatek do chleba, ciast, deserów, herbaty.
Jak pasteryzować?
Słoiki powinny być bez wyszczerbień. Nakrętki nie powinny być zardzewiałe. Myjemy je i wyparzamy lub wkładamy do zmywarki na program o najwyższej temperaturze. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, na niej ustawiamy słoiki z przetworami, zalewamy gorącą wodą, by sięgała ok. 3 cm poniżej najniższego słoika. I podgrzewamy. Podczas pasteryzacji wieczka powinny się delikatnie uwypuklić. Wyjmujemy słoiki, obracamy do góry dnem i zawijamy na noc w gruby ręcznik.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?