Na 4 porcje:
- 4 kawałki łososia ze skórą
- ok.30 dag mrożonego szpinaku
- 30 dag żółtego sera
- 4-6 ząbków czosnku
- łyżka śmietany
- garść pestek słonecznika
- 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1.Łososia myjemy (łusek nie trzeba usuwać), osuszamy i oprószamy solą. Wkładamy na godzinę do lodówki.
2.Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.Szpinak rozmrażamy. Dusimy na patelni, aż woda odparuje. Zdejmujemy z ognia.Dodajemy czosnek i śmietanę. Mieszamy i studzimy.
3.Z cytryny wyciskamy sok, skrapiamy łososia. Wykładamy szpinak i posypujemy słonecznikiem i pieprzem.Łososia zawijamy w folię aluminiową (najlepiej każdy kawałek osobno).Pieczemy ok.45 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 C.
4.Zółty ser kroimy w plastry. Łososia wyjmujemy, folię z wierzchu odwijamy. na rybę wykładamy ser. Folię ponownie zawijamy. Pieczemy jeszcze ok.10 minut.
Łosoś dobrze smakuje z ryżem i sałata z sosem winegret.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?