Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zapiekany łosoś - przepis

Izabela Lewandowska
sxc.pl
Pani Izabela Lewandowska w ramach świątecznego konkursu "Gazety Lubuskiej", oraz sieci sklepów Lidl podzieliła się z nami pomysłem na kolejną potrawę. Tym razem jest to przepis na zapiekanego łosośa.

Na 4 porcje:
- 4 kawałki łososia ze skórą
- ok.30 dag mrożonego szpinaku
- 30 dag żółtego sera
- 4-6 ząbków czosnku
- łyżka śmietany
- garść pestek słonecznika
- 1/2 cytryny
- sól
- pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1.Łososia myjemy (łusek nie trzeba usuwać), osuszamy i oprószamy solą. Wkładamy na godzinę do lodówki.
2.Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.Szpinak rozmrażamy. Dusimy na patelni, aż woda odparuje. Zdejmujemy z ognia.Dodajemy czosnek i śmietanę. Mieszamy i studzimy.
3.Z cytryny wyciskamy sok, skrapiamy łososia. Wykładamy szpinak i posypujemy słonecznikiem i pieprzem.Łososia zawijamy w folię aluminiową (najlepiej każdy kawałek osobno).Pieczemy ok.45 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 C.
4.Zółty ser kroimy w plastry. Łososia wyjmujemy, folię z wierzchu odwijamy. na rybę wykładamy ser. Folię ponownie zawijamy. Pieczemy jeszcze ok.10 minut.

Łosoś dobrze smakuje z ryżem i sałata z sosem winegret.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska