Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jagodowe szaleństwo!

(maw)
Jagodowe chmurki to idealny dodatek do kawy podczas długich rozmów
Jagodowe chmurki to idealny dodatek do kawy podczas długich rozmów archiwum Heleny Rzepy
Zastanawiasz się co zrobić z jagodami? Pierogi już się przejadły, a masz ochotę na coś wyjątkowego? Chcesz zaskoczyć gości pysznym ciastem, czy babeczkami? Mamy dla Was sprawdzone przepisy na smakołyki z jagodami.

HELENA RZEPA, prowadzi gospodarstwo rolne w Wielotowie. Uczestniczka plebiscytu "Gazety Lubuskiej" "Kobieta przedsiębiorcza 2012"

Jagodowe chmurki
Składniki:
- 40 g drożdży
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 250 g mleka
- 500 g mąki
- 70 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka jagód
- cukier puder do posypania

Drożdże rozpuścić w małej ilości podgrzanego mleka. Do pozostałej ilości ciepłego mleka
dodać żółtka, cukier oraz cukier waniliowy. Do tej mieszanki dodać wcześniej rozpuszczone
drożdże i wymieszać. Całość dolewać stopniowo do mąki z solą. Ciasto wyrabiamy dotąd, aż
będzie odchodzić od rąk, dodając stopniowo wcześniej rozpuszczone i ostudzone masło.
Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie uformować z ciasta kulki, stworzyć dołek
i nakładać jedną łyżeczkę świeżych lub mrożonych jagód. Dołek zakleić starannie ciastem, tak aby jagody nie wypłynęły w trakcie pieczenia. Przygotowane bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni około 25 minut. Gotowe bułeczki można posypać cukrem pudrem, a na koniec zjeść ze smakiem popijając ciepłym mlekiem lub kawą.

ALICJA ONYŚKÓW, gospodyni z Wichowa. Ze swoimi wypiekami jeździ po całej Polsce. To jej ciasta mogliście spróbować m.in. podczas Dni Województwa Lubuskiego w Drzonkowie, czy w Ochli na festynach. Jak sama mówi kocha gotować i piec. Przepis na Jagodowiec dostała od swojej babci.

Jagodowiec

Składniki:
- Pół szklanki wody
- Pół szklanki cukru
- Olej
- 5 jajek
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki tortowej
- 6 łyżek kakao
- 0.5 kg sera wiejskiego (twaróg)
- 3/4 margaryny
- 2 saszetki cukru waniliowego
- 5 dag masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie ciemnego ciasta: Pół szklanki wody, pół szklanki cukru i łyżkę oleju, 3 łyżki kakao, łyżeczka sody, zagotować i ostudzić. Ubijamy białka. Stopniowo do nich dodajemy cukier, żółtka. Do tego dodajemy ciemne ciasto, które już jest ostudzone. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką, wsypując dwie szklanki mąki tortowej. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. 25 min.
Przygotowanie kremu: Margarynę ucieramy z cukrem waniliowym. Dodajemy ser i znowu ucieramy. Na koniec dodajemy troszkę cukry pudru do smaku.
Upieczone wcześniej ciasto, przekrajamy na dwa plastry. Jeden z wierzchu smarujemy masą z sera i drugim przekrywamy. Górę ciasta również smarujemy kremem. Czyli powstaje nam biszkopt, krem, biszkopt, krem. Na wierzch układamy jagody i zalewamy je czekoladą. Łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie czekolady: Trzy łyżki kakao, 5 dag masła i trzy łyżki cukru należy zagotować, ale nie za mocno. I na ciepło polać ciasto.

ADAM MOCNYwłaściciel firmy cateringowej Philharmonic Catering z Zielonej Góry

Tiramisu z jagodami

Składniki:
- podłużne biszkopty
- sok z 1 soczystej pomarańczy
- 250 g mascarpone
- ok. 100 ml słodkiej rzadkiej śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- kropelka ekstraktu z wanilii (laska wanilii)
- skórka z połowy cytryny
- świeże jagody

Biszkopty nasączyć sokiem z pomarańczy. Mascarpone powoli zmiksować ze śmietanką, żeby się zrobiło rzadsze i kremowe. Lekko ubić z cukrem pudrem i wanilią. Dodać skórkę z cytryny. W płaskim szklanym naczyniu układać na przemian warstwy biszkoptów masy serowej(dwie lub trzy, ser na wierzchu). Na wierzchu rozsypać świeże jagody. Całość schłodzić w lodówce.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska