HELENA RZEPA, prowadzi gospodarstwo rolne w Wielotowie. Uczestniczka plebiscytu "Gazety Lubuskiej" "Kobieta przedsiębiorcza 2012"
Jagodowe chmurki
Składniki:
- 40 g drożdży
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 250 g mleka
- 500 g mąki
- 70 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka jagód
- cukier puder do posypania
Drożdże rozpuścić w małej ilości podgrzanego mleka. Do pozostałej ilości ciepłego mleka
dodać żółtka, cukier oraz cukier waniliowy. Do tej mieszanki dodać wcześniej rozpuszczone
drożdże i wymieszać. Całość dolewać stopniowo do mąki z solą. Ciasto wyrabiamy dotąd, aż
będzie odchodzić od rąk, dodając stopniowo wcześniej rozpuszczone i ostudzone masło.
Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie uformować z ciasta kulki, stworzyć dołek
i nakładać jedną łyżeczkę świeżych lub mrożonych jagód. Dołek zakleić starannie ciastem, tak aby jagody nie wypłynęły w trakcie pieczenia. Przygotowane bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni około 25 minut. Gotowe bułeczki można posypać cukrem pudrem, a na koniec zjeść ze smakiem popijając ciepłym mlekiem lub kawą.
ALICJA ONYŚKÓW, gospodyni z Wichowa. Ze swoimi wypiekami jeździ po całej Polsce. To jej ciasta mogliście spróbować m.in. podczas Dni Województwa Lubuskiego w Drzonkowie, czy w Ochli na festynach. Jak sama mówi kocha gotować i piec. Przepis na Jagodowiec dostała od swojej babci.
Jagodowiec
Składniki:
- Pół szklanki wody
- Pół szklanki cukru
- Olej
- 5 jajek
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki tortowej
- 6 łyżek kakao
- 0.5 kg sera wiejskiego (twaróg)
- 3/4 margaryny
- 2 saszetki cukru waniliowego
- 5 dag masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie ciemnego ciasta: Pół szklanki wody, pół szklanki cukru i łyżkę oleju, 3 łyżki kakao, łyżeczka sody, zagotować i ostudzić. Ubijamy białka. Stopniowo do nich dodajemy cukier, żółtka. Do tego dodajemy ciemne ciasto, które już jest ostudzone. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką, wsypując dwie szklanki mąki tortowej. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. 25 min.
Przygotowanie kremu: Margarynę ucieramy z cukrem waniliowym. Dodajemy ser i znowu ucieramy. Na koniec dodajemy troszkę cukry pudru do smaku.
Upieczone wcześniej ciasto, przekrajamy na dwa plastry. Jeden z wierzchu smarujemy masą z sera i drugim przekrywamy. Górę ciasta również smarujemy kremem. Czyli powstaje nam biszkopt, krem, biszkopt, krem. Na wierzch układamy jagody i zalewamy je czekoladą. Łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie czekolady: Trzy łyżki kakao, 5 dag masła i trzy łyżki cukru należy zagotować, ale nie za mocno. I na ciepło polać ciasto.
ADAM MOCNYwłaściciel firmy cateringowej Philharmonic Catering z Zielonej Góry
Tiramisu z jagodami
Składniki:
- podłużne biszkopty
- sok z 1 soczystej pomarańczy
- 250 g mascarpone
- ok. 100 ml słodkiej rzadkiej śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- kropelka ekstraktu z wanilii (laska wanilii)
- skórka z połowy cytryny
- świeże jagody
Biszkopty nasączyć sokiem z pomarańczy. Mascarpone powoli zmiksować ze śmietanką, żeby się zrobiło rzadsze i kremowe. Lekko ubić z cukrem pudrem i wanilią. Dodać skórkę z cytryny. W płaskim szklanym naczyniu układać na przemian warstwy biszkoptów masy serowej(dwie lub trzy, ser na wierzchu). Na wierzchu rozsypać świeże jagody. Całość schłodzić w lodówce.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?