5 ZASAD GRILLOWANIA
Że potrawy z grilla niezdrowe? Nic podobnego. Niezdrowe stają się, gdy źle je przyrządzimy.
1. Wszystkie produkty muszą być świeże i najwyższej jakości. Mięsa warto wcześniej zamarynować.
2. Używajmy wyłącznie węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych. Nie rozpalajmy kartonami, gazetami, malowanym lub lakierowanym drewnem. Unikajmy rozpałki, parafiny czy ropy.
3. Gdy dodajemy rozpałkę lub dorzucamy węgla zdejmijmy potrawy z rusztu i połóżmy, gdy się rozżarzy.
4. Ruszt musi być oczyszczony z pozostałości starych potraw. Nie kładźmy mięsa bezpośrednio na ruszt. Skorzystajmy z aluminiowych, perforowanych tacek. Bezpośrednio nad żarem możemy opiec jedynie pieczywo, niektóre warzywa.
5. Wszystkie kładzione na ruszt potrawy powinny mieć temperaturę pokojową. Nie wolno grillować produktów zamrożonych. Nie przesadzajmy, nie pieczmy zbyt długo. Potrawy z grilla jedzmy z dużą ilością świeżych warzyw i owoców i nie mogą stać się podstawą naszej diety.
GRZEGORZ ŁAPANOWSKI, gwiazda kulinarnych programów TVN i Kuchnia.tv specjalnie dla Czytelników "GL"
- Nareszcie! Słońce, trawnik, bose stopy i aromat grilla. Lubuskie powietrze pachnie weekendem. Cały rok czekam na ten czas. Na spotkania z bliskimi i chwile wolnego na świeżym powietrzu. Grill - coś więcej niż tylko spotkanie przy jedzeniu! - mówi Grzegorz Łapanowski. - Z grilla uwielbiam niemal wszystko. Od warzyw, ryb, przez mięso, aż po owoce pachnące dymem. Często piekę w folii, by zachować soczystość, często z grillowanych dań dodaję domowej roboty masło czosnkowe z dodatkiem świeżo siekanych ziół. Moje przepisy przeznaczone dla czterech osób.
Pstrąg pieczony w folii z koprem włoskim i białym winem
Uwielbiam prostotę. Świeże ryby i soczystość ich delikatnych tuszek. Filety, czasem całe ryby delikatnie solę i pieprzę, zawsze świeżym pieprzem! Podlewam winem. Faszeruję je masłem i drobno siekanym koprem włoskim z dodatkiem pieczarek. Jeszcze łyżka masła i gotowe. Ryby szczelnie zawijam w folię, by powstały estetyczne paczuszki. Tak przygotowane kładę na grilla na kilkanaście minut. Podaję z młodymi ziemniakami i świeżo siekanym koperkiem. W letni dzień, w blasku słońca z lekką sałatką i dobrym towarzystwem.
Korzenne truskawki z rabarbarem w brązowym cukrze i lodami waniliowymi
Truskawki zawijam w folię do pieczenia. Lekko prószę świeżo utartym kardamonem i anyżem. Czasem cynamonem i wanilią, miodem, masłem i szczyptą brązowego cukru. Wrzucam na grill i piekę mały kwadrans, by lekko się poddusiły i nabrały aromatu. Podaje z lodami waniliowymi, keksem gęstego jogurtu i listkami świeżej mięty i melisy. Coś pięknego!
Boczniaki grillowane z kozim serem, rukolą, ziarnami i pomidorami
Grzyby, pomidory, rukola i kozi ser - to połączenie sprawdza się w każdej możliwej wersji. Danie główne, sałatka, a nawet zupa. Tym razem z grilla lekko osolone i oprószone świeżo mielonym pieprzem boczniaki, grillowane na chrupko z pachnącymi pomidorkami i ostrą rukolą ciętą z przydomowej grządki. Jeszcze tylko ekspresowy sos na bazie soku z cytryny, czosnku, oliwy i świeżego tymianku i danie gotowe. No chyba że chcecie posypać sałatkę uprażonymi pestkami słonecznika. To też nie zaszkodzi.
ROMANA MUCHA z Zielonej Jadłodajni, restauracji wegetariańskiej z Zielonej Góry:
Kto powiedział, że potrawy z grilla maja ociekać tłuszczem? Polecam potrawy bezmięsne. A do wszystkich dań polecam kolorowe dipy. Na przykład czerwony - paprykowy. Do jogurtu naturalnego dodajemy drobno posiekaną papryczkę i dosypujemy również odrobinę suszonej.
Ziemniaczki po prowansalsku
Składniki: młode ziemniaczki, masło, zioła prowansalskie, czosnek, folia aluminiowa
Sposób wykonania: Młode ziemniaczki myjemy, zostawiamy w mundurkach i obtaczamy w miękkim maśle wymieszanym z czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Ilość zależy oczywiście od tego, ile kto lubi dane przyprawy. Następnie tak przygotowane ziemniaczki zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na grilla.
Pakieciki z cukinii
Składniki: cukinia, ziemniaki, kalafior, ryż, soczewica,
Sposób wykonania: Cukinię myjemy, kroimy np. obieraczką do warzyw na podłużne, cienkie plasterki. Aby szybciej się grillowały można je wcześniej posolić lub skropić sokiem z cytryny ( w przypadku bakłażana jest to dobry zabieg, aby pozbyć się smaku goryczy) i odstawić na chwilę, osuszyć. Do grillowanych plasterków wykorzystujemy przygotowany wcześniej farsz. Można przyrządzić go np. z ziemniaków i kalafiora pozostałych z obiadu. Możemy także wykorzystać pozostałe piętki cukinii, pokroić w kostkę i przesmażyć z cebulką i marchewką, papryką, doprawić solą ziołową i pieprzem kolorowym, połączyć z ziemniakami i kalafiorem. Z farszów na ciepło dobrze będzie się nadawał ryż z soczewicą. Składamy na krzyż po 2 plastry cukinii, na środku kładziemy grudkę farszu i końce plastrów spinamy u góry wykałaczkami. Można oczywiście polać je jakimś sosem. W pakiecikach możemy też zaserwować w wykwintny sposób jakąkolwiek sałatkę.
Faszerowane papryczki
Składniki: papryka żółta, pomarańczowa, czerwona, zielona, pomidory, fasola mung, kiełki, cebulka dymka, kukurydza, ser zółty tarty, przyprawy: kurkuma, papryka, pieprz, sól ziołowa lub morska
Sposób wykonania: Kroimy paprykę na pół ( i usuwamy oczywiście pestki), tworząc w ten sposób pewnego rodzaju łódeczki, lub ścinamy wierzchy uzyskując kształt kubeczków, do których można włożyć uprzednio przygotowany farsz. Osączamy fasolkę i kukurydzę, dymkę kroimy w krążki, a pomidory w kosteczkę . Warzywa mieszamy z kiełkami i startym serem ale można z niego zrezygnować . Farsz przyprawiamy kurkumą, papryką, pieprzem i solą morską lub ziołową, napełniamy nim paprykowe kubeczki. Tak przygotowane papryczki zapiekamy na grillu zawinięte w uformowaną z luzem, z foli aluminiowej torbę lub wkładamy w rynienki aluminiowe. Papryczki możemy również zapiec w piekarniku, albo w wysokim garnku, zalane odrobiną bulionu warzywnego, dusić pod przykryciem ok. 40 min.
Roladki paprykowe z twarożkiem
Składniki: papryka, twarożek, szczypiorek, koperek, natka pietruszki, czosnek
Sposób wykonania: Paprykę myjemy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne, układamy na folii przecięciem do dołu, wierzch smarujemy oliwą i grillujemy. Można też opiekać paprykę w gorącym piekarniku, aż skórka sczernieje. Upieczone strąki obieramy ze skórki. Można przykryć je wilgotną ściereczką i poczekać do ostygnięcia, wtedy skórka szybciej odejdzie.
W między czasie przygotowujemy farsz. Siekamy zieleninę, rozdrabniamy twarożek, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, składniki łączymy i doprawiamy naszymi ulubionymi ziołami. Papryki rozpłaszczamy dłonią, smarujemy plastry pastą twarogową i zwijamy. Powstają nam wtedy roladki, które przed podaniem możemy pokroić na grube plastry, każdy spiąć wykałaczką. Dobrze jest schłodzić danie przez godzinę w lodówce.
Bakłażan po grecku
Składniki: bakłażany, ser feta, małe pomidorki koktajlowe lub pomidory z puszki, szpinak, czosnek, zioła prowansalskie
Sposób wykonania: Bakłażany myjemy, osuszamy, obieraczką do warzyw ścinamy kilka pasków, tak by stworzyć wzorek, nie należy obierać całego, bo w trakcie zapiekania może się rozpaść. Kropimy sokiem z cytryny, w przypadku bakłażana jest to dobry zabieg, aby pozbyć się smaku goryczy. U góry wydrążamy podłużne otwory. Do środka nakładamy szpinak, ser typu feta, pomidorki koktajlowe, wyciskamy czosnek, posypujemy ziołami. I tak przygotowane bakłażany w aluminiowej formie zawijamy w folie i stawiamy na grill.
Zawijasy z cukini
Składniki: cukinia, orzechy włoskie, natka pietruszki, koperek, szczypiorek, przecier pomidorowy lub pomidory z puszki
Sposób wykonania: Cukinię lub kabaczek kroimy w cienkie plasterki. Z plastrami obchodzimy się jak w pakiecikach z cukinii. Następnie smarujemy je specjalną pastą. Orzechy włoskie mielimy i dodajemy do nich mnóstwo zieleniny. Może to być szczypiorek, pietruszka, kolendra, koperek. Aby uzyskać konsystencję pasty, używamy sosu pomidorowego z kartonika lub miksujemy pomidory (bez skórki) z puszki (jak, kto woli). Posmarowane plastry zwijamy w tzw. rolmopsy. Zawinięte w folii zawijasy, dusimy na grillu, w głębszej tacy.
Kapeluszniki pieczarkowe
Składniki: pieczarki, czosnek, cebula, tymianek, sól, pieprz
Sposób wykonania: Nóżki pieczarek kroimy na drobne kawałeczki i smażymy z cebulką, czosnkiem, doprawiamy tymiankiem solą pieprzem. I tak przygotowane nadzienie wkładamy do wydrążonego kapelusza, możemy przykryć plastrem sera typu brie lub cammembert. Zapiekamy to na grillu.
ANDRZEJ BOCHEŃSKI - wielbiciel grilla, były marszałek lubuski
Nie wiem dlaczego, ale jest przyjęte, że grillem zajmuje się Gospodarz. Nie ważne czy to lubi, czy umie coś zrobić. Tak wypada. Dlatego ostatnio zwracam uwagę na sposoby łatwego przygotowania potraw z grilla, żeby ułatwić życie tym, którzy "nie chcą, ale muszą".
Przepis na pstrąga z grilla
Składniki: kupujemy tyle pstrągów ilu będzie konsumentów, Natka pietruszki, czosnek, sól. 2 plasterki boczku na każdą rybę.
Sposób wykonania: Ryby czyścimy. Zostawiamy z głową (bez oczu). Z posiekanej natki pietruszki ,gniecionego czosnku i soli robimy nadzienie, którym wypełniamy wyczyszczoną rybę, z wierzchu lekko solimy. Tak przygotowane pstrągi owijamy plastrami boczku. Najlepiej grillować w specjalnej siatce. Jeżeli takiej nie mamy, to " zapinamy" całość metalową wykałaczką. Grillujemy na małym ogniu. Ok. 10- 15 minut.
Polędwiczka wieprzowa z grilla
Sładniki: 1 polędwiczka na 2 osoby, sól pieprz.
Sposób wykonania: Mięso dokładnie myjemy i osuszamy (np. ręcznikiem papierowym). Kroimy wzdłuż a następnie każdy kawałek na połowę. Lekko smarujemy oliwą z oliwek. Grillujemy na średnim ogniu po kilka minut na stronie. Solimy i pieprzymy dopiero przed podaniem.
JAN ŚWIREPO, wicewojewa
Szaszłyki z wątróbek drobiowych
Składniki: 50 dag wątróbek drobiowych, 25 dag boczku wędzonego, 25 dag śliwek suszonych bez pestek, mielony kminek, majeranek. Marynata: pół szklanki oleju, sok z cytryny, cebula, sól.
Wykonanie: wątróbki oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić na nieduże kawałki. Przygotować marynatę: w garnuszku podgrzać olej z sokiem z cytryny, posiekaną cebulą i solą. Do wrzącej marynaty wrzucić wątróbki, gotować minutę, ostudzić i schłodzić w lodówce. Boczek pokroić na kwadraty, oprószyć kminkiem i majerankiem. Wątróbki wyjąć z marynaty, nadziewać na szpadki, przekładając boczkiem i śliwkami. Piec na grillu, obracając i smarując marynatą.
Ziemniaki z masłem czosnkowym
Składniki: ziemniaki ugotowane w mundurkach, masło, czosnek
Wykonanie: każdego ziemniaka naciąć i włożyć do niego masło z czosnkiem. Następnie zawinąć w folię aluminiową i położyć na grillu.
Na deser
Składniki: banany, miód
Wykonanie: rozciąć banana i do środka włożyć łyżeczkę miodu. Grillować na ruszcie około 10 minut.
ŁUKASZ KONIK, szef kuchni
Karkówka z grilla
Składniki: około 0,5 litra wody po ogórkach kiszonych, sól, pieprz, świeży rozmaryn, karkówka
Wykonanie: karkówkę kroimy na plastry szerokości około 1-1,5 cm, wkładamy do wody po ogórkach kiszonych na około 12 godzin i odstawiamy w chłodne miejsce. Grillujemy około 7-8 minut z każdej strony (wcześniej wrzucamy gałązki świeżego rozmarynu na rozgrzany grill - karkówka pochłonie świeży zapach rozmarynu). Przyprawiamy na koniec świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.
JACEK WÓJCICKI wójta Deszczna, organizator święta Pieczonego Kurczaka
Kurczak z grilla
Składniki: 4 filety; bejca: 2 stołowe łyżki musztardy, np. sarepskiej, łyżka miodu, 2-3 łyżki oliwy, odrobina wytrawnego wina, zioła według uznania.
Wykonanie: składniki bejcy dokładnie mieszamy. Dodajemy ulubione zioła, np. tymianek, kolendrę, bazylię. Solimy, pieprzymy. Filety kroimy na pół (nie mogą być grube) i obtaczamy w bejcy. Wstawiamy do lodówki na dobę. Grillujemy na dobrze rozgrzanych tackach. Jak najkrócej, tylko tyle, by mięso się ścięło. Wtedy filety będą soczyste.
WŁODZIMIERZ KOMARNICKI, prezes klubu żużlowego Stal Gorzów
Żużel we flaku
Składniki: kaszanka, cebulka, słonina
Wykonanie: kaszankę z plastrami cebulki i odrobiną słoniny zawijamy w folię aluminiową i wrzucamy na grilla. To ulubione danie gości prezesa żużlowej Stali. I najłatwiejsze do przyrządzenia!
ZDZISŁAW JÓŹWIAK, znany gorzowski ginekolog i seksuolog
Cukinia z kapeluszem
Składniki: cukinia, oliwa, czosnek, sól, pieprz, oregano, zielone oliwki
Wykonanie: Cukinię kroimy na grube plastry, ok. 1 cm. Przygotowujemy zaprawę: oliwę mieszamy z posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i oregano. Moczymy cukinię w zaprawie przez ok. godzinę. Kiedy warzywo się marynuje, przygotowujemy pastę z oliwek. Oliwki (cały słoiczek) miksujemy, dodajemy sól morską świeżo zmieloną, pieprz, sporo oregano i oliwę extra virgin. Plastry cukini grillujemy na tacce aluminiowej, aż będą miękkie. Na wierzch dajemy pastę z oliwek, która wygląda jak smakowity kapelusz.
Jeśli ktoś nie lubi oliwek, może przygotować pastę z awokado i sera cheddar. Składniki tarkujemy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy sól i pieprz. Pod koniec grillowania nakładamy na cukinię. I trzymamy na tacce jeszcze chwilę, aż ser się lekko rozpuści. W ten sposób otrzymujemy pyszne grzanki.
BOŻENA SŁAWIAK, posłanka
Pieczone warzywa
Składniki: co komu w duszy gra. Pani poseł najbardziej lubi pieczarki, paprykę, cebulkę, bakłażany. Ale można dodać też, np. cukinię.
Wykonanie: cebulkę kroimy w talarki. Pozostałe warzywa kroimy na kawałki wielkości kęsa. Jeśli pieczarki są małe, zostawiamy całe kapelusze. Nadziewamy warzywa na przemian na szpadki. Grillujemy na tackach. Przypraw nie trzeba dodawać, bo warzywa przejdą swoim sokiem. Jeśli zrezygnujemy z soli, będzie jeszcze zdrowiej.
EWA PIEKARZ, wiceprezydent Gorzowa
Prawie jak jednogarnkowe danie z grilla
Skład: mięso wieprzowe (do wyboru: karkówka, łopatka, szynka), ulubione warzywa, np. marchewka, pietruszka, seler, papryka, ogórki, pomidory, sól, pieprz
Wykonanie: mięso i warzywa kroimy w kostkę. Przyprawiamy i zawijamy w folię aluminiową, w porcje wielkości buraka. Grillujemy na ruszcie do czasu, aż cudowny zapach nie będzie nas w stanie dłużej powstrzymywać przed jedzeniem.
TOMASZ JASKUŁA burmistrz Lubniewic, gminy, która stawia na ryby
Sandacz z grilla
Składniki: sandacz, obowiązkowo złowiony własnoręcznie w lubniewickich jeziorach, sól morska, pieprz cytrynowy, sok z cytryny (nie dużo)
Wykonanie: przyprawioną rybę (najlepiej filet) zawijamy w folię aluminiową i grillujemy. Sandacz ma delikatne mięso, więc wystarczy 10-15 minut. Wybornie smakuje z łódeczkami kartoflanymi z grilla i bukietem surówek. Najlepsza surówka do ryby to po prostu tarta marchew z selerem, albo sałata z własnego ogródka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?