Jak smakuje cymes? Jest słodki, z delikatną nutką cynamonu, o czym mogli się przekonać uczestnicy wieczoru kultury żydowskiej, który odbył się wczoraj w Międzyrzeczu. - Cymes to tradycyjna potrawa żydowska. Podstawa są rodzinki, do których dodaje się między innymi pokrojona marchew i śliwki - wyjaśnia Magdalena Kirmiel, córka organizatora spotkania Andrzeja Kirmiela, który jest dyrektorem międzyrzeckiego muzeum.
W imprezie wzięło udział około 80 osób. Większość stanowili słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Oprócz cymesu mogli też skosztować kumusu przygotowywanego z cieciorki i podawanego z nacią pietruszki oraz popularną na Bliskim Wschodzie przyprawą sumak. Nie zabrakło też tradycyjnego ciasta żydowskiego, czyli macy.
Degustację żydowskich potraw poprzedził koncert w wykonaniu uczniów i nauczycieli szkoły muzycznej w Międzyrzeczu. O żydowskich tradycjach opowiadała Alicja Skowrońska, przewodnicząca gminy żydowskiej w Żarach.
Według ortodoksyjnej kuchni żydowskiej, tylko niektóre potrawy i napoje są dozwolone do spożycia. Czyli koszerne. Ich sposób przyrządzania określają rytualne zasady, dotyczące także uboju zwierząt. Są bardzo rygorystyczne. Zabraniają m.in. jedzenia owoców pochodzących z drzew, które mają mniej niż trzy lata. Szczegółowo określone są zasady uboju zwierząt - tzw. szechita. Zabijane są w rytualny sposób przez wykwalifikowanego rzezaka. Zabraniają spożywania zwierzęta padłych, lub ze skazą. Dozwolone jest mleko i jaja pochodzące od zwierząt, których mięso jest koszerne, miód i inne produkty.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?