Winobranie
Serwis jest częścią portalu portal regionalny

Winobranie » Winobranie

dodano: 24 sierpnia 2011, 0:10

Jak zrobić wino z żyta czyli szuflady pełne skarbów

Alicja Bogiel

Wino z buraków? A może z kukurydzy? Każdy ortodoksyjny smakosz win skrzywi się na takie "wynalazki”. Ale przecież w naszych szufladach jest sporo podobnych przepisów.

Czekamy na Wasze przepisy

Przyślijcie nam swoje receptury na wina domowej roboty - z winogron, innych owoców, a nawet warzyw. Wysyłajcie swoje listy na adres "Gazeta Lubuska”, al. Niepodległości 25, 65-045 Zielona Góra, z dopiskiem "Przepis na wino” lub pod adresem internetowym abogiel@gazetalubuska.pl.

Tę książkę jeden z dziennikarzy znalazł na strychu. Wydana została w Krakowie w 1948 roku. Chociaż napisana trochę archaicznym językiem, książka "Wyrób win w domu” jest zajmująca i wręcz nowatorska. Jej autor Ludwik Spiss ma wielu fanów na internetowych forach. Na jednym z portali znaleźliśmy chociażby taki wpis: "To z mojej bardzo ulubionej książki. Jeszcze nie próbowałam z winem, ale do czytania doskonała: "(...) Pierwsze do walki ruszają drożdże dzikie i starają się jak najprędzej opanować pole walki i zmusić drożdże szlachetne do milczenia..” Czyta się lepiej niż książkę szpiegowską...”

Ludwik Spiss już nie żyje, udało się nam porozmawiać z jego synem... Ludwikiem Spissem, który jest profesorem biologii. - Tato na pewno ucieszyłby się, ze jego książki są czytane i chwalone - mówił. - Kiedyś cieszyły się ogromną popularnością. Tato zresztą stworzył pierwsze w powojennej Polsce drożdże winiarskie.

W wydawnictwie znaleźliśmy niesamowite receptury na wina: z kukurydzy, żyta, buraków, pomidorów. I oczywiście dłuuuugi przepis na prawdziwe wino z winogron.

Publikujemy kilka z ciekawszych receptur:

1. Na szampana domowej roboty

Wyrób szampana.
Trzy metody.
1) Najpraktyczniejszy sposób dla domowego użytku. Do silnej flaszki (szampanówki) nalewamy 10 cm sześć. koniaku i 50 — 100 cm sześć. syropu (stosunek cukru do wody jak 2:1) dopełniamy flaszkę dowolnym winem. Pozostawiając w szyjce wolna przestrzeń na wysokość około 10 cm, po czym wprowadza się szybko mieszaninę złożoną z 3 g kwasu cytrynowego i 2 g sody bezwodnej (lub 10 g dwuwęglanu sodowego), natychmiast zakorkowuje i obwiązuje korek silnym drutem. Korek musi być zdrowy i silny (większy od średnicy szyjki, przed użyciem rozmiękczony w parze lub wrzącej wodzie). Kwas cytrynowy należy dodawać w grubszych kawałkach, aby się wolniej rozpuszczał. Po zakorkowaniu układa się flaszki leżąco, możliwie w lokalu o niskiej temperaturze i po kilku dniach ma się już szampan do użytku. Chcąc mieć szampan silniejszy, można, przy pewnych na wytrzymałość szampanówkach, wziąć 8.4 g kwasu cytrynowego i 6.4 g sody bezwodnej (względnie 15 g dwuwęglanu sodowego) (...)

2. Na wino z żyta

Wyrób wina z żyta.
1) dwa litry dorodnego żyta, bez chwastów, wymyć wodą poprzednio przegotowaną i ostudzoną. Wymywać należy żyto szybko, około 6-ciu minut, aby uniknąć wymycia ze skórki żyta cennych dla wina składników.

2) Tak przygotowane żyto wsypuje się do gąsiora na 10 litrów, zalewa się l litrem roztworu kwasu cytrynowego (l litr wody - 40 g kwasu) w przegotowanej i ostudzonej wodzie na 4 godziny. Zatkać czopkiem czystej waty. Zabieg ten ma na celu wyjałowienie żyta, tzn. zniszczenie niepożądanych bakterii. Dodanego kwasu cytrynowego nie odlewać, nada on bowiem winu właściwą kwasotę.

3) Po wyjałowieniu żyta dodać 4 litry wody, w której przegotowano i wyszumowano l kg cukru, wraz z 4 g specjalnej pożywki "Secalum" lub w ostateczności "Fosfosalu".
4) Dodać rozmnożonych dowolnych drożdży "Vinum", np. "Tokaj" i po 3 dniach dodać resztę cukru w formie syropu.

5) Syrop przygotować, dodając do l litra wody l kg cukru. Dodawany syrop należy mieszać, aby cukier nie osadził się na dnie naczynia. Po upływie najwyżej siedmiu dni fermentacji zastąpić czopek z waty rurką fermentacyjną bacząc, aby w szyjce nie było żyta, które należałoby usunąć.

6) Po upływie 3 tygodni ściągnąć płyn sponad zboża bez osadów do butli lub beczki, wypełniając je płynem w całości i zatkać rurką fermentacyjną, lub zalać olejem parafinowym czy czystą oliwą i zatkać watą. Kiedy zacznie się klarować przefiltrować i ściągnąć do flaszek.

Takich przepisów jest w tej książeczce sporo. Wszystkie opublikujemy na stronie internetowej i czekamy na kolejne - tym razem Wasze.

Artykuł pochodzi z września 207 roku.

Zdjęcia

więcej » |

Sonda

Czy wybierasz się w tym roku do Zielonej Góry na Winobranie?

wyniki głosowania
Liczba głosów: 353.

Tagi

Przepraszamy, w tej chwili nie ma tagów.

WINOBRANIE 2013 - serwis Gazety Lubuskiej - email:

tel.: +48 041 36 36 263 gg: 5793734, skype: gazetalubuska.pl.

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp z o.o. 2001-2014.