Zapraszamy do kuchnia "Gazety Lubuskiej", która powstaje dzięki Czytelnikom. Prosimy o Wasze przepisy i porady kulinarne. Nadsyłajcie je na [email protected]
Zamieścimy je na naszej stronie internetowej.
KLUSKI ŚLĄSKIE Z KARKÓWKĄ
Składniki na kluski: 1 kg ziemniaków, 1 jajko, mąka ziemniaczana, sól.
Składniki do mięsa: 1 kg karkówki, sól, pieprz biały, papryka czerwona (przyprawa), majeranek, czosnek, cebula.
Przygotowanie mięsa: mięso natrzeć przyprawami i odstawić na 2 godziny, aby przeszło przyprawami. Karkówkę można upiec bezpośrednio w piekarniku lub foliowym rękawie. Pod koniec pieczenia kładziemy obok cebulę i czosnek dla aromatu.
Przygotowanie klusek: ziemniaki obrać, ugotować i skręcić na maszynce. Włożyć je do miski, równo uklepać, podzielić na równe cztery porcje. Jedną z czterech porcji wyjąć z miski i wypełnić to miejsce mąką ziemniaczaną, dodać jajko i wyrobić jednolite ciasto. Formować kulki i zrobić palcem w środku dziurkę. Ugotować w osolonej wodzie. Wyciągać aż wypłyną.
Podawać ciepłe z plastrami upieczonej karkówki w sosie pieczeniowej.
Renata Bojko, Koło Gospodyń Wiejskich w Kamieniu Wielkim**
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?