Kluski śląskie z karkówką. Przepis Renaty Bojko z Kamienia Wielkiego

Dodano: 11 marca 2010, 8:45

Kluski śląskie z karkówką to propozycja Renaty Bojko z Koła Gospodyń Wiejskich w Kamieniu Wielkim.

Zapraszamy do kuchnia "Gazety Lubuskiej”, która powstaje dzięki Czytelnikom. Prosimy o Wasze przepisy i porady kulinarne. Nadsyłajcie je na kuchnia@gazetalubuska.pl
Zamieścimy je na naszej stronie internetowej.

KLUSKI ŚLĄSKIE Z KARKÓWKĄ

Składniki na kluski: 1 kg ziemniaków, 1 jajko, mąka ziemniaczana, sól.

Składniki do mięsa: 1 kg karkówki, sól, pieprz biały, papryka czerwona (przyprawa), majeranek, czosnek, cebula.

Przygotowanie mięsa: mięso natrzeć przyprawami i odstawić na 2 godziny, aby przeszło przyprawami. Karkówkę można upiec bezpośrednio w piekarniku lub foliowym rękawie. Pod koniec pieczenia kładziemy obok cebulę i czosnek dla aromatu.

Przygotowanie klusek: ziemniaki obrać, ugotować i skręcić na maszynce. Włożyć je do miski, równo uklepać, podzielić na równe cztery porcje. Jedną z czterech porcji wyjąć z miski i wypełnić to miejsce mąką ziemniaczaną, dodać jajko i wyrobić jednolite ciasto. Formować kulki i zrobić palcem w środku dziurkę. Ugotować w osolonej wodzie. Wyciągać aż wypłyną.
Podawać ciepłe z plastrami upieczonej karkówki w sosie pieczeniowej.

Renata Bojko, Koło Gospodyń Wiejskich w Kamieniu Wielkim

Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Brak ankiety.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Kontakt w/s prenumeraty »

Zadzwoń 0 800 16 00 16 lub 68 324 30 66

Napisz maila:

Jesteśmy też na:

Gazeta Lubuska jest częścią grupy Media Regionalne

Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.gazetalubuska.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne Sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.