Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kluski śląskie z karkówką. Przepis Renaty Bojko z Kamienia Wielkiego

Redakcja
Fot. DiGiTouch
Kluski śląskie z karkówką to propozycja Renaty Bojko z Koła Gospodyń Wiejskich w Kamieniu Wielkim.

Zapraszamy do kuchnia "Gazety Lubuskiej", która powstaje dzięki Czytelnikom. Prosimy o Wasze przepisy i porady kulinarne. Nadsyłajcie je na [email protected]
Zamieścimy je na naszej stronie internetowej.

KLUSKI ŚLĄSKIE Z KARKÓWKĄ

Składniki na kluski: 1 kg ziemniaków, 1 jajko, mąka ziemniaczana, sól.

Składniki do mięsa: 1 kg karkówki, sól, pieprz biały, papryka czerwona (przyprawa), majeranek, czosnek, cebula.

Przygotowanie mięsa: mięso natrzeć przyprawami i odstawić na 2 godziny, aby przeszło przyprawami. Karkówkę można upiec bezpośrednio w piekarniku lub foliowym rękawie. Pod koniec pieczenia kładziemy obok cebulę i czosnek dla aromatu.
Przygotowanie klusek: ziemniaki obrać, ugotować i skręcić na maszynce. Włożyć je do miski, równo uklepać, podzielić na równe cztery porcje. Jedną z czterech porcji wyjąć z miski i wypełnić to miejsce mąką ziemniaczaną, dodać jajko i wyrobić jednolite ciasto. Formować kulki i zrobić palcem w środku dziurkę. Ugotować w osolonej wodzie. Wyciągać aż wypłyną.
Podawać ciepłe z plastrami upieczonej karkówki w sosie pieczeniowej.
Renata Bojko, Koło Gospodyń Wiejskich w Kamieniu Wielkim**

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska