Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Placek czekoladowy z migdałowym kremem. Przepis Czytelniczki

Redakcja
Fot. DiGiTouch
Placek czekoladowy z migdałowym kremem to przepis Elżbiety Czyżowicz z Nowej Soli.

Zapraszamy do kuchni "Gazety Lubuskiej", która powstaje dzięki Czytelnikom. Prosimy o Wasze przepisy i porady kulinarne. Nadsyłajcie je na [email protected]
Zamieścimy je na naszej stronie internetowej.

PLACEK CZEKOLADOWY Z MIGDAŁOWYM KREMEM

Składniki: ciasto - margaryna, 5 jajek, 30 dag mąki krupczatki, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, kopiasta łyżka kakao, 30 dag cukru w tym cukier waniliowy, krem migdałowy - 10 dag sparzonych migdałów, 3 jajka, szklanka cukru, cukier waniliowy, 1/2 buteleczki olejku migdałowego, margaryna lub masło, 2 galaretki.

Przygotowanie: rozetrzeć margarynę, dodać cukier i stale ucierając wbijać stopniowo po jednym całym jajku. Krupczatkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawać po 2 łyżki co chwilę, do ucieranej masy. Dobrze utarte ciasto wyłożyć na blachę, wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tarta. Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni C. Całe jajka ubijać z cukrem na parze, aż do zagęszczenia. Wystudzić i jeszcze przez chwilę lekko ubijać. Posiekać migdały. W makutrze rozetrzeć margarynę, mieszając dodawać po trochę ubite jajka. Do jednolitego kremu dodać migdały i parę kropel olejku. Upieczony, zimny placek przekroić na dwie części i posmarować grubo kremem. Przykryć drugim krążkiem i wierz również posmarować kremem i zalać zastygającą galaretką o dowolnym smaku.

Elżbieta Czyżowicz z Nowej Soli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska