Zapraszamy do gotowania z "Gazetą Lubuską". Jeśli chcesz, aby Twój przepis znalazł się w naszym zbiorze, przyślij przepis na adres: [email protected]
Zamieścimy go na naszej stronie internetowej. Może znasz dobre sposoby na to, aby potrawa udała się - podziel się z nami i czytelnikami swoim doświadczeniem.
Dziś polecamy sernik w kropki Barbary Brzezickiej z Iłowej.
Sernik w kropki
Składniki: masa serowa - 1,5 kilo sera, 2 szklanki cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 jaja, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 kostki masła, zapach waniliowy; ciasto - 2 szklanki mąki, pół szklanki cukru, kostka margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, jajko, 2 łyżki kakao.
Przygotowanie: dwukrotnie zmielić ser i żółtka utrzeć z cukrem. Powoli dodawać masło, ser, wanilię, mąkę, zapach i proszek do pieczenia. Składniki ciasta zagnieść razem i uformować cienkie wałeczki na długość blachy. Blachę wyłożyć wałeczkami w odstępach 3 - 4 cm i przykryć warstwą sera. Ułożyć wałeczki w pustych miejscach i znów nakryć serem. Stworzyć tyle warstw, na ile starczy składników. Piec około godziny i ostudzony sernik polać polewą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?