Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Aby sos był gęsty i naleśnik delikatny

(staw)
Fot. DiGiTouch
Dziś kolejny odcinek kulinarnych sztuczek. Nie znajdziecie ich w przepisach kulinarnych.

Zapraszamy Czytelniczków do wspólnego gotowania. Ta rubryka powstaje przy dużym Waszym udziale. Zachęcamy do korespondencji. Przepisy, porady publikujemy w gazecie i na stronie internetowej: www.gazetalubuska.pl/kuchnia. Wybrane listy nagradzamy książką kulinarną. Prosimy nadsyłać materiały na maila: [email protected] (nie działa już skrzynka [email protected]) lub na adres "Gazeta Lubuska", al. Niepodległości 25, 65-042 Zielona Góra, z dopiskiem "przepisy Czytelników".

Sposoby na sos

Sosy zagęszczamy na kilka sposobów:
* wymieszaną mąką z niewielką ilością zimnego płynu
* zasmażką - tłuszcz roztopić na patelni, dodać mąkę, dodać zimnego płynu, po chwili powoli dodawać po trochę gorącego sosu
* śmietaną
* żółtkiem wymieszanym ze śmietaną (sosy jasne i delikatne)
* kawałkiem surowego startego ziemniaka
* bardzo zimnym masłem
* zagniecionymi kuleczkami mączno-maślanymi.

Porady przed zrobieniem obiadu

* Aby naleśniki były delikatniejsze w smaku i bardziej puszyste, ciasto robimy pół na pół z wody i mleka.

* Na gorącą patelnie dajemy trochę soli, wycieramy patelnię. Teraz naleśniki nie powinny się przypalać.

* Mięso kroimy zawsze w poprzek włókien, nie wzdłuż. Mięso będzie smaczniejsze i będzie ładniej wyglądać.

* Filety z drobiu nie powinny mieć zbyt krwistego koloru, musimy uważać, aby nie przesmażyć mięsa.

* Aby rozgrzany tłuszcz nie pryskał z patelni, należy go posypać szczyptą soli.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska