Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na chrupiące skrzydełka z KFC

Waldemar Sulisz, Echo Dnia
fot. sxc.hu
Sekret tkwi w panierce, która powinna składać się z dwudziestu jeden składników.

Składniki:
Po 6 skrzydełek na osobę, 1 łyżeczka słodkiej i 1 łyżeczka pikantnej papryki.

Na panierkę: 3 białka z jajek, 1,5 szklanki zmielonych płatków kukurydzianych, pół szklanki mąki kukurydzianej, pół szklanki mleka, 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, po 1 łyżeczce mielonego kminku, tymianku, oregano, rozmarynu i majeranku.

Wykonanie
Skrzydełka ugotować w wodzie z papryką słodką i ostrą. Ostudzić. Wymieszać przyprawy i natrzeć nimi skrzydełka.

Zrobić ciasto z mleka, płatków, mąki kukurydzianej i białek. Panierka ma mieć konsystencję gęstej śmietany.

Natarte przyprawami skrzydełka maczać w panierce i usmażyć we frytkownicy na złoto. Kto nie ma frytkownicy może wlać do głębokiej patelni olej i usmażyć skrzydełka.

Podobnie robi się udka.

Sekretem chrupiących skrzydełek lub udek w KFC jest użycie samego białka, które dokładnie "przykleja" panierkę do mięsa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska