Na życzenie Czytelniczki podajemy przepisy na dania gotowane na parze

Dodano: 24 października 2009, 11:30 Autor:

- Mam parowar, ale nie znam przepisów na potrawy gotowane na parze. Czy moglibyście podać kilka przepisów - poprosiła nas w ub. tygodniu Czytelniczka. Spełniamy życzenie.

W ub. tygodniu napisaliśmy o zaletach przygotowywania potraw na parze. Dziś ciąg dalszy tematu. Prosimy też Czytelników, którzy mają pomysły i doświadczenie w takim przyrządzaniu dań, aby podzielili się nimi na łamach gazety. Zapraszamy więc do wspólnego gotowania i prosimy o nadsyłanie przepisów, a opublikowane nagrodzimy książkami.
Kontakt: "Gazeta Lubuska”, al. Niepodległości 25, 65-042 Zielona Góra, mail: dobrypiatek@gazetalubuska.pl

Co to za urządzenie

Najpierw kilka słów o parowarze. To urządzenie elektryczne do gotowania na parze. Składa się ze zbiornika na wodę i pojemników na potrawy oraz pokrywy. Do podstawy wlewa się wodę i układa kolejno pojemniki z potrawami. Każdy z pojemników przykrywa się specjalną pokrywą. Gotowanie na parze jest zdrowsze od tradycyjnego gotowania w wodzie. Pozwala, bowiem zachować więcej składników odżywczych - witaminy C i z grupy B oraz soli mineralnych (magnezu, potasu, żelaza). Potrawy przyrządzane na parze są dobrą propozycją zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych, którzy chcą odżywiać się zdrowo i preferują dietę lekkostrawną. Do potraw gotowanych na parze nie trzeba dodawać tłuszczu ani soli.

Co możesz ugotować

Potrawy przyrządzane w ten sposób zachowują naturalny smak, aromat oraz kolor.
Na parze można również odgrzać potrawy, które wcześniej były gotowane w wodzie np. pierogi. W parowarze można gotować prawie wszystkie warzywa, mięso, ryby, owoce morza, ryż i kasze. Korzystając z parowara oszczędzamy czas, ponieważ można w nim równocześnie przygotować całe danie (w 30-35 min.) a potrawy nie wymagają pilnowania - nie przypalą się i nie wykipią. Niestety w tym urządzaniu nie można przyrządzać dań panierowanych.

Dobry elektryczny parowar powinien mieć dużą moc - najlepiej 2000W. To pozwoli szybko uzyskać parę w pojemniku. Ale także odpowiednią pojemność np. 11 litrów oraz programator, który daje nam ustawienie czasu gotowania, podtrzymywanie ciepła i opóźniony start.
Przydatne są także: funkcja uzupełniania wody podczas gotowania, system łatwego przenoszenia żywności (służy do wyjmowania delikatnych potraw np. szparagów, które mogą rozpaść się podczas przekładania na talerz), pojemnik na ryż, podstawkę na jajka.

Filety z łososia

Składniki: 4 filety z łososia, 400 g świeżych kiełków soi, 2 łyżki nasion sezamu, sok z 1 limonki, 1 łyżka sosu sojowego, sól i pieprz.

Przygotowanie: kiełki soi przebrać. Umyć ostrożnie, tak aby nie wypadły nasiona.
Dodać łososia, sok z limonki, olej i sos sojowy. Gotować przez 15 minut. Doprawić.
Ułożyć filety z łososia i kiełki soi na półmisku, posypać ziarnami sezamowymi i polać sosem.

Kurczak w sosie koperkowym

Składniki: 140 g piersi z kurczaka, 50 g kopru włoskiego, 50 g koziego sera, 100 g jogurtu
szczypior, ząbek czosnku, tymianek, sól.

Przygotowanie: mięso oczyścić, umyć i osączyć, delikatnie doprawić gałązkami tymianku i solą. Naciąć "kieszeń" na farsz. Bulwę kopru włoskiego pokroić w cienkie wiórki. Lekko posolić, dodać kilka gałązek tymianku i startego koziego sera, wszystko wymieszać. Farszem napełnić kieszeń, spiąć wykałaczką, gotować na parze około 20–25 minut. Z jogurtu czosnku i szczypioru przygotować sos. Po ugotowaniu z mięsa wyjąć wykałaczkę i pokroić pierś pod skosem, ułożyć na talerzu i polać sosem.

Kalafior ze szczypiorkiem

Składniki: 1 średni kalafior, 250 ml rzadkiej śmietany, 3 łyżki świeżego, posiekanego szczypiorku, sól i świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie: kalafior obrać i podzielić na różyczki jednakowej wielkości, a następnie umyć. Włożyć do dolnej i środkowej miski. Przykryć pokrywą i gotować przez 30 minut, aż lekko zmięknie. W rondlu powoli podgrzać śmietanę z solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek. Ułożyć kalafior na podgrzanym półmisku i polać sosem.

Sałatka warzywna

Składniki: 150 g marchewki, 100 g groszku cukrowego, 2 ziemniaki, 2 cukinie, 150 g kalafiora, 100 ml oliwy, sok z jednej cytryny, sól, posiekana zielenina.

Przygotowanie: obrać marchewki i ziemniaki. Z groszku usunąć włókna. Kalafior podzielić na różyczki. Marchewki, ziemniaki i cukinie pokroić w kostkę. Groszek pokroić w paski. Wszystkie warzywa włożyć do miski parowej i gotować przez 20 minut. Wyłożyć warzywa do salaterki i posypać posiekaną zieleniną. Podawać ciepłe z winegretem przyrządzonym z oliwy i soku z cytryny.

Czytaj więcej o:
  • dieta
  • gotowanie
  • kuchnia
  • przepisy
  • przepisy czytelników
  • warzywa
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Brak ankiety.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Kontakt w/s prenumeraty »

Zadzwoń 0 800 16 00 16 lub 68 324 30 66

Napisz maila:

Jesteśmy też na:

Gazeta Lubuska jest częścią grupy Media Regionalne

Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.gazetalubuska.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne Sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.