Czekamy na wasze pomysły, bo będziemy teraz spędzać więcej czasu na działkach, w ogródkach i ze znajomymi na wycieczkach. Przepisy jak zwykle prosimy nadsyłać na adres redakcji: "Gazeta Lubuska", al. Niepodległości 25, 65-042 Zielona Góra z dopiskiem "przepisy kulinarne" lub na maila: [email protected].
Zachęcamy, nagrody czekają.
Mamy przed sobą miesiące najbogatsze w sezonowe owoce i warzywa. Są nie tylko najlepsze do kulinarnych wariacji, ale i świetnie służą kondycji zdrowotnej. Na przykład porcja truskawek zjedzona na czczo jest wyśmienita dla osób, które są na diecie i próbują zrzucić zbędne kilogramy. Dzięki enzymom spalającym tłuszcz soczyste owoce przygotują organizm do szybkiego trawienia. Najlepiej jeść je już od rana, bo trawienie owoców zaczyna się w ustach, a kończy w jelicie cienkim. Kiedy owoce są podawane po posiłku, na przykład na deser, w żołądku blokują je trawione najpierw białka i tłuszcze. Natomiast jedzone na czczo od razu działają na układ trawienny.
Truskawki także orzeźwiają i dodają energii na cały dzień. Opłukane, dokładnie osączone i rozdrobnione truskawki można dodać do płatków zbożowych i chudego jogurtu - to zastrzyk witamin, białka i węglowodanów dających siłę przez cały dzień.
ZUPA TRUSKAWKOWA
Składniki: 50 dag truskawek, 25 dag cukru, 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej, szklanka śmietany.
Przygotowanie: umyte i obrane truskawki wrzucić do małej ilości wrzącej wody. Gdy się rozgotują, przetrzeć przez sito, dopełnić odpowiednią ilością wody, posłodzić. Sporządzić zawiesinę z mąki ziemniaczanej, dodać do zupy i zagotować. Gdy ostygnie - dodać śmietanę.
Podawać z biszkoptami, groszkiem ptysiowym lub kluskami.
PIEROGI Z OWOCAMI
Składniki: 60g mąki, jaja, ok. 10 gram, sól, owoce 200 gram, śmietana 50 gram, cynamon.
Przygotowanie: owoce dokładnie umyć i wysuszyć. Zagnieść ciasto i rozwałkować. Wykrawać krążki, nakładać owoce, sklejać pierogi i gotować w osolonej wodzie ok. 10 minut.
Śmietanę rozmieszać z cynamonem, polać pierogi:)
SAŁATKA OBIADOWA
Składniki: kapusta pekińska, 30-40 dag truskawek, garść wyłuskanych orzechów włoskich, 1/2 szklanki majonezu, 2 łyżki miodu, curry.
Przygotowanie: kapustę pokroić w paseczki, truskawki w ćwiartki. Orzechy drobno pokroić.
Wszystkie składniki wymieszać. Przygotować sos: wymieszać majonez z miodem, przyprawić do smaku curry. Sałatkę polać sosem na 15 minut przed podaniem. Podawać do dań obiadowych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?