Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wariacje kulinarne na temat sernika

(ban)
Fot. DiGiTouch
Ile gospodyń, tyle pomysłów na sernik. My proponujemy kolejne, nadesłane przez Czytelników "Gazety Lubuskiej"

SERNIK LUKSUSOWY LESZKA

Składniki: kilo pełnotłustego sera, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, pół kilo cukru, 12,5 dag masła, 10 jaj, szklanka śmietany, cukier waniliowy, 20 dag rodzynek, smażona skórka pomarańczowa z 4 owoców.

Przygotowanie: ser i skórkę pomarańczową przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać miękkie masło, mąkę i zmieloną masę serową ciągle ucierając. Wrzucić śmietanę, sparzone rodzynki, pianę z białek i lekko wymieszać. Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową przelać do formy i piec 75 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Lekko ostudzony wyjąć z formy, polukrować lub polać czekoladową polewą.

SERNIK W KROPKI

Składniki: masa serowa - 1,5 kilo sera, 2 szklanki cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 jaja, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 kostki masła, zapach waniliowy; ciasto - 2 szklanki mąki, pół szklanki cukru, kostka margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, jajko, 2 łyżki kakao.

Przygotowanie: dwukrotnie zmielić ser i żółtka utrzeć z cukrem. Powoli dodawać masło, ser, wanilię, mąkę, zapach i proszek do pieczenia. Składniki ciasta zagnieść razem i uformować cienkie wałeczki na długość blachy. Blachę wyłożyć wałeczkami w odstępach 3 - 4 cm i przykryć warstwą sera. Ułożyć wałeczki w pustych miejscach i znów nakryć serem. Stworzyć tyle warstw, na ile starczy składników. Piec około godziny i ostudzony sernik polać polewą.

SERNIK WIEDEŃSKI

Składniki: 1,5 kg twarogu podwójnie zmielonego, 1,5 szklanki słodkiej śmietany, 1,5 szklanki cukru, 8 dużych jaj, 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie: do zmielonego twarogu dodać jaja, cukier, śmietanę, mąkę i lekko wymieszać. Masę wylać do wytłuszczonej blaszki i piec godzinę w temperaturze 200 stopni C. Ostudzony posypać cukrem pudrem.

SERNIK Z KAJMAKIEM

Składniki: ciasto kruche - 2 niepełne szklanki mąki pszennej, 20 dag masła, 3 żółtka, 8 łyżek cukru, 3 łyżki kwaśniej śmietany; masa serowa - 75 dag sera białego podwójnie zmielonego, szklanka cukru, 6 jaj, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, aromat waniliowy; polewa - 20 dag krówek, kilka łyżek słodkiej śmietany.

Przygotowanie: zagnieść wszystkie składniki na kruche ciasto, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na pół godziny. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do zmielonego sera i ucierać. Potem dodać aromat i mąkę ziemniaczaną, na koniec ubitą z białek pianę i całość dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm natłuścić i wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem i wyłożyć masę serową. Piec 50 - 55 minut w temperaturze 180 stopni C.
Do rondelka włożyć śmietanę z cukierkami i na małym ogniu stopić. Upieczone, ostygnięto ciasto posmarować polewą.

TORT CZEKOLADOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ

Składniki: 20 dag gorzkiej czekolady, 10 jaj, 20 dag zmielonych migdałów, 10 dag cukru, 500 ml śmietany kremówki, 10 dag cukru pudru, cukier waniliowy, 2 śmietany fix, łyżka żelatyny, 20 dag świeżych truskawek lub innych owoców, biała czekolada do dekoracji.

Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem i łyżką wrzątku. Dodać startą czekoladę, migdały i pianę z białek. Delikatnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej formy - tortownicy. Piec 40 minut w temperaturze 190 stopni C. Ostudzić i przekroić na dwa krążki. Żelatynę moczyć w dwóch łyżkach wody, podgrzać, rozpuścić i ostudzić. Ubić śmietanę kremówkę, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Na koniec śmietanę fix, żelatynę i na chwilę wstawić do lodówki. Ciasto przełożyć śmietaną, ułożyć kawałki owoców i wierzch też posmarować kremem. Ozdobić starta białą czekoladą i listkami melisy.

ŻMIJA

Składniki: biszkopt z białek - 7 białek, szklanka cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kawa rozpuszczalna; biszkopt - 6 jaj, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej, budyń śmietankowy, łyżeczka proszku do pieczenia, 6 łyżek oleju; masa - 3 jaja, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, sok z cytryny, 1,5 kostki masła; słoik powideł śliwkowych, wafle tortowe.

Przygotowanie: białka ubić z cukrem, dodać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Gotowe ciasto układać kupkami obok siebie na posmarowanej blaszce. Ciasto oprószyć obficie kawą rozpuszczalną przy pomocy sitka. Do drugiego biszkoptu ubić białka na sztywną pianę i nie przerywając dodawać cukier oraz po jednym żółtku. Potem wsypać mąkę, proszek do pieczenia, budyń i wymieszać razem. Na koniec dodać olej i ciasto wylać do blaszki na poprzednio wylaną masę. Jaja z cukrem, cukrem waniliowym włożyć do miski, ubijać na parze aż do zgęstnienia. Ostudzoną masę jajeczną utrzeć z masłem i dodać sok z cytryny. Spód ciasta stanowi wafel, na który wykładamy połowę masy i przykrywamy ją drugim waflem. Smarujemy powidłami, następnie kładziemy upieczony biszkopt i smarujemy ponownie powidłami. Na powidła kładziemy kolejny wafel, drugą część masy i na wierzch wafel.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska